Hlavní obsah

Tvůrce eReceptu zabojuje o titul Podnikatel roku. Vyhrál na jihu Moravy

Foto: EY

Martin Cígler, majitel společnosti Solitea a čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku 2021 Jihomoravského kraje.

Reklama

aktualizováno •

I letos získal titul EY Podnikatel roku v Jihomoravském kraji podnikatel z technologického oboru. Martin Cígler a jeho firma Solitea vyvíjejí programy pro vnitrofiremní procesy, jež využívá řada společností i státní správa.

Článek

Nezávislá porota složená převážně z vítězů minulých ročníků soutěže v případě Martina Cíglera ocenila více jak třicetileté podnikatelské aktivity a neustálý progresivní vývoj ve vysoce konkurenčním oboru moderních technologií.

„Vítězství v soutěži EY Podnikatel roku přijímám s velkou pokorou, jelikož za tímto úspěchem nestojím jen já sám, ale celá řada lidí. Je to výsledek společné práce a úsilí a já mám z toho upřímnou radost,“ řekl po převzetí ceny Martin Cígler.

„Vážím si těch, kdo dokáží i v těchto časech, které nejsou pro nikoho lehké, budovat úspěšné firmy se zodpovědností za druhé i své zaměstnance. Potřebujeme pozitivní příběhy a EY Podnikatel roku je přináší,“ řekl u příležitosti ocenění úspěšných podnikatelů jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Společnost Solitea, kterou Cígler řídí, se zabývá vývojem programů pro vnitrofiremní procesy společností všech velikostí – od živnostníků přes nadnárodní korporace a koncerny až po státní správu. Vedle ERP systémů a účetních programů se zaměřuje také na personální, pokladní a další systémy na míru, z její dílny pochází například i eRecept, iDoklad nebo Dotykačka. Solitea je také největším lokálním partnerem Microsoftu na českém a slovenském trhu, kde zaměstnává téměř tisíc lidí, dalších zhruba 250 zaměstnanců má v Rakousku a v balkánských státech.

Martin Cígler se jako programátor pustil do podnikání v roce 1990 a v září téhož roku uvedl na trh svůj první vlastní produkt, předchůdce dnešního velmi rozšířeného účetního programu Money S3. S rozmachem Windows se později se svými spolupracovníky začal soustředit na přípravu programů pro tento operační systém, ve druhé polovině 90. let se zaměřil i na vývoj ERP systémů na míru a později jeho společnost začala s akvizicemi, které nyní generují asi dvě třetiny růstu.

V nejbližší budoucnosti by Cígler rád ještě více propojil jednotlivé subjekty, které dnes Solitea vlastní, do jednoho fungujícího celku.

Jih Moravy se v republikovém srovnání, které dlouhodobá soutěž společnosti EY nabízí, ukazuje jako bašta technologických firem. Také letos se z tohoto prostředí rekrutovalo více jak 70 procent účastníků krajského kola soutěže o Podnikatele roku.

„Titul EY Podnikatel roku Jihomoravského kraje si často odnášejí úspěšné technologické firmy, které mnohdy zabodují i na celostátní úrovni ziskem titulu EY Technologický podnikatel roku. Tak tomu bylo i v předchozích dvou ročnících soutěže,“ potvrzuje Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice.

Také Petr Chládek, ředitel inovační agentury JIC, která je partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2021 Jihomoravského kraje, vyjádřil spokojenost s volbou poroty.

„Nacházíme se v období obrovských výzev. Dokonce možná tak velkých, jakým jsme jako lidstvo ještě nikdy nečelili. Abychom uspěli, potřebujeme silné lídry, osobnosti s vizí, které jsou svým úsilím a nasazením vzorem pro ostatní. Martin Cígler mezi ně bezesporu patří.“

Zároveň ale poukázal i na zajímavé souvislosti: „Osobně mě velice těší, že právě takové firmy, jako je Solitea, v Jihomoravském kraji vznikají. Ukazuje to, jak důležitá je péče o inovace a podnikání v regionu. Díky spolupráci univerzit, veřejné správy, výzkumných pracovišť, firem i korporací patří jižní Morava ve střední Evropě k inovační špičce,“ uvedl Chládek.

Jak se bude Podnikateli roku 2021 Jihomoravského kraje dařit na celostátní úrovni, se dozvíme 1. března 2022. Vítěz národního kola se následně účastní i mezinárodní soutěže o titul EY Podnikatel roku. Ta se v současné době jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje téměř v 50 zemích na šesti kontinentech.

Reklama

Doporučované