Hlavní obsah

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Foto: Shutterstock.com

Zemní plyn dodává do Polska ruský Gazprom.

Reklama

aktualizováno •

Polská plynárenská společnost PGNiG potvrdila, že Rusko přestalo dodávat zemní plyn do Polska. Společnost Gazprom zastavila dodávky i do Bulharska. Stalo se tak proto, že tamní plynárenské podniky odmítly za plyn platit v rublech.

Článek

Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Stalo se tak kvůli tomu, že tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu. Ruská firma už varovala, že zastaví dodávky plynu v 8:00 ráno SELČ, připomněla polská televize TVN 24.

Evropská unie chystá na zastavení dodávek společnou reakci. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která označila krok Moskvy za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Unijní exekutiva je podle ní na tento scénář připravena a je v kontaktu se všemi členskými zeměmi, s nimiž řeší zajištění dostatečných dodávek pro celou EU.

Polská plynárenská společnost PGNiG dnes potvrdila, že ruská společnost Gazprom zastavila dodávky zemního plyn do Polska. Přerušení dodávek označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné, informovala agentura Reuters. Polský podnik upozornil, že jeho zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb.

Agentura Reuters dříve informovala, že ještě krátce přes 06:30 středoevropského času proudil do Polska ruský plyn plynovodem Jamal. Dodávky tehdy byly podle agentury obnoveny po předchozím poklesu na nulu. Také dodávky ruského plynu do Bulharska podle provozovatele bulharské plynárenské sítě Bulgartransgaz v časných ranních hodinách ještě pokračovaly.

Gazprom polskou stranu neinformoval, proč se s dodávkami plynu rozhodl skončit. Nicméně portál onet.pl napsal, že minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za surovinu v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem Varšava odmítá, premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

Bulharsko již zaplatilo za dubnové dodávky ruského plynu, zastavení dodávek proto bude pokládat za porušení platné smlouvy, uvedli bulharští představitelé.

Země také přezkoumává veškeré dohody s ruským plynárenským koncernem Gazprom, včetně těch o tranzitu plynu do dalších zemí. Podle agentury Reuters to dnes řekl bulharský premiér Kiril Petkov. Přerušení dodávek označil za vydírání, Gazprom podle něj porušil smlouvu, protože změnil způsob plateb za odebraný plyn.

Cena plynu pro evropský trh se dnes ráno zvýšila zhruba o 20 procent a přechodně se dostala až na 125 eur (3064 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Kolem 10:00 SELČ se cena v TTF pohybovala kolem 117 eur, a vykazovala tak nárůst o více než deset procent. Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za MWh.

Vztahy mezi západními zeměmi a Ruskem jsou od konce února napjaté kvůli ruské invazi na Ukrajinu, země EU jsou však do značné míry stále závislé na dovozu ruského zemního plynu.

Reklama

Související témata:

Doporučované