Hlavní obsah

Traktory vyjely i v Česku. Protestní jízda má podpořit německé farmáře

Foto: Zetor Tractors

Desítky traktorů a dalších zemědělských strojů se dnes vydaly na protestní jízdu (ilustrační fotografie).

Reklama

Čeští zemědělci se rozhodli podpořit německé kolegy, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády. Zároveň chtějí protestní jízdou upozornit na problémy oboru v Česku.

Článek

Desítky traktorů a dalších zemědělských strojů se dnes vydaly na protestní jízdu z letiště u Chomutova. Míří přes centrum města na Horu Svatého Šebestiána k hranici s Německem, blokovat přechod nechtějí. Cílem akce je podpořit německé zemědělce, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády, a upozornit na problémy místních zemědělců. ČTK to na místě zjistila od pořadatele protestu. Do kolony se zapojili hospodáři z regionu, přijeli i farmáři ze Středočeského kraje.

Po cestě doprovází traktoristy dopravní policie. V koloně je i kombajn. Traktory mají návěsy, na prvním vozidle je transparent: Vládo, přestaňte s námi „vorat“! „Chceme podpořit naše německé kolegy a vyprovokovat nejen vládu, ale i odboráře a kolegy odjinud, aby se začalo něco dít v republikovém měřítku,“ řekl za pořadatele ČTK ředitel společnosti Agrocom Hrušovany Jakub Bodnárik. Firma Agrocom Hrušovany patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Důvody k nespokojenosti mají zemědělci podle Bodnárika stejné jako v Německu. „Chceme ukázat státu, že jsme tady taky. Stát by nám měl začít pomáhat, nikoliv škodit,“ řekl ČTK Nicolo De Gennaro, který přijel s traktorem z Chrášťan na Rakovnicku.

V Německu dnes pořádají zemědělci velkou demonstraci v Berlíně. Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. V uplynulém týdnu zemědělci každý den blokovali dálniční nájezdy po celé zemi, uzavírky se týkaly i několika hraničních přechodů s Českem.

Reklama

Doporučované