Hlavní obsah

Veřejné finance loni skončily ve schodku 3,6 procenta HDP

Ilustrační snímek.

Reklama

Veřejné finance loni skončily se schodkem 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedlo dnes v nové makroekonomické prognóze Ministerstvo financí.

Článek

Státní dluh se loni zvýšil na 44,6 procenta HDP ze 42 procent v roce 2021. Veřejné finance tak loni skončily se schodkem 3,6 procenta hrubého domácího produktu.

Loňské hospodaření veřejných financí bylo o jeden procentní bod lepší, než předpokládala listopadová prognóza ministerstva. Podle úřadu je to dáno tím, že se loni nepodařilo vyčerpat celou podporu pro velké firmy kvůli vysokým cenám energií a tyto náklady byly přesunuty do letošního roku. Dalším důvodem bylo nižší než předpokládané čerpání sociálních dávek a menší rozpočtové dopady pádu Sberbank.

V letošním roce očekává Ministerstvo financí pokles HDP o 0,5 procenta. Průměrná celoroční inflace by měla být 10,4 procenta, uvedlo dnes ministerstvo ve své nové makroekonomické prognóze. Výhled v obou oblastech proti listopadové predikci zhoršilo, tehdy očekávalo pokles HDP o 0,2 procenta a roční inflaci 9,5 procenta.

Ministerstvo přehodnotilo očekávaný vývoj HDP s ohledem na pokles spotřeby domácností ve druhé polovině loňského roku. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale předpokládá, že recese bude jen krátká, první známky hospodářského oživení očekává už ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Stanjura dnes také upozornil, že se recese neprojevuje na trhu práce. Nezaměstnanost by se podle něj měla letos zvýšit na 3,2 procenta z loňských 2,5 procenta. Proti listopadové predikci se odhad letošní nezaměstnanosti zvýšil o 0,1 procentního bodu.

Reklama

Doporučované