Hlavní obsah

Elektrárna Dukovany bude mít za sto milionů špičkový trenažér

Foto: ČEZ

Výcviku na simulátoru blokových dozoren se každoročně účastní 100 pracovníků, noví operátoři na něm tráví 25 dnů.

Reklama

Mimořádně přesné simulace běžných provozních, ale i krajně nepravděpodobných událostí umožní nový trenažér určený pro operátory Jaderné elektrárny Dukovany. Stát bude sto milionů.

Článek

Simulátor bude vybavený špičkovým technologiemi, díky nimž se stane jedním z nejmodernějších výcvikových trenažérů a displejových simulátorů na světě. Poprvé by si jej mohli operátoři naostro vyzkoušet v druhé polovině roku 2022.

Trenažér poslouží k nácviku zvládání mimořádných událostí, pro zaučování nových kolegů, ale pomáhá i při předběžném testování zavádění nových technologií.

„Simulátor často a efektivně používáme při ověřování zvažovaných změn technologie nebo při modernizaci zařízení elektrárny,“ potvrdil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany. „Umožňuje nám předem si ověřit funkčnost řešení ještě před jeho projektováním nebo samotnou prací.“

Samotný vzhled trenažéru se nezmění. „Přesto ale půjde o jedno z nejmodernějších zařízení na světě. Změny proběhnou v matematických modelech, v pozadí za všemi tlačítky, přepínači, signalizacemi a ukazateli hodnot na panelech a pultech simulátoru blokové dozorny,“ uvedla společnost ČEZ. Nový software podle firmy umožní detailnější a věrohodnější simulaci probíhajících procesů v reálném čase, a to zejména u nejdůležitějšího technologického celku – primárního okruhu.

Nově bude možné podle ČEZu pro simulaci procesů a postupů, které při výrobě elektřiny probíhají, využít náročné matematické rovnice, jež vyžadují vysoký výpočetní výkon počítačů, jejichž obměna proběhla už vloni. Tyto rovnice popisují fyzikální procesy s takovou přesností, jaké nebylo s původním technickým vybavením simulátoru výpočty v reálném čase možné dosáhnout.

„Dukovanský trenažér od nás tímto dostává to nejlepší, co je ve světě dostupné, a v nejvyšší kvalitě. Nedávná obměna počítačového hardwaru přinesla spolehlivost a zvýšila výpočetní kapacitu natolik, že je dnes už v trenažéru možná implementace modelů vyšší úrovně, kterou ještě donedávna používali jen analytici ve výzkumných a vývojových laboratořích,“ dodal Robert Peca, ředitel společnosti OSC ze Skupiny ČEZ.

Elektrárny Dukovany i Temelín mají pro výcvik personálu každá svůj simulátor, který je přesnou kopií blokových dozoren. V Dukovanech šel trenažér prvně do provozu v roce 2000. Na každou dukovanskou blokovou dozornu je přenášeno přes 20 tisíc signálů pro více než 2000 ovládacích prvků, 8000 signálek a 750 ukazatelů hodnot. Rozsah výcviku na simulátoru personálu blokových dozoren včetně zkoušek stanovuje atomový zákon. Každoročně se ho účastní 100 pracovníků, kteří zde stráví minimálně 10 dnů a noví operátoři 25 dnů.

Reklama

Doporučované