Hlavní obsah

Temelín nově chrání neviditelný bezpečnostní laserový systém, i před drony

Foto: ČEZ

Temelín patří mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. Kolem elektrárny je bezletová zóna ve tvaru válce o poloměru dva kilometry a výšce 1,5 kilometru.

Reklama

Jaderná elektrárna Temelín nově využívá bezpečnostní laserový systém, který cílí především na případné narušení objektu ze vzduchu. Pořízení a instalace zabezpečení stály několik desítek milionů korun.

Článek

„Neviditelnou ochrannou zónu ve tvaru vějířů vytváří laserové paprsky jednoho z nejmodernějších detekčních systémů v České republice. Její narušení vysílá signál do řídicího centra,“ uvedli manažeři elektrárny.

Jinak řečeno: bezpečnostní systém tvoří neviditelná síť, jež monitoruje prostor nad výsostně strategickým objektem.

„Velikost zóny stejně jako kroky, které bychom přijímali při jejím narušení, jsou citlivou informací. Každopádně vedle vojenských radarů a ostatních prostředků, které hlídají bezletovou zónu, jde o další posílení bezpečnosti. To navíc reaguje na moderní hrozby, jako například drony,“ řekl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Foto: ČEZ

Řídicí centrum temelínské elektrárny.

Temelín, podobně jako Dukovany, každopádně patří mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. Kolem obou elektráren jsou bezletové zóny. Mají tvar válce o poloměru dva kilometry a výšce 1,5 kilometru. Jsou chráněné armádou. Kromě toho jsou důležitá zařízení umístěna v mimořádně odolných budovách. Například temelínské reaktory jsou chráněny 1,2 metru tlustou železobetonovou schránkou.

Temelín spolehlivost nového systému otestoval právě pomocí výše zmíněného dronu. Do zkoušky bezpečnosti se zapojili také zástupci fyzické ochrany elektrárny a Letecké služby Policie ČR.

„Policie se podílí na ochraně elektrárny, může tedy s citlivými informacemi k bezpečnosti pracovat. Navíc disponuje odpovídajícími prostředky,“ uvedl ředitel Temelína Jan Kruml. ČEZ investuje ročně do modernizace a zvyšování bezpečnosti průměrně miliardu korun.

Jaderná elektrárna Temelín letos vyrobila 8,1 terawatthodiny elektřiny. Na druhém temelínském bloku je od poloviny června odstávka kvůli plánované výměně paliva. Energetici už vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy. Hotovo je také 55 investičních akcí včetně výměny separátoru. I s dodavateli se do odstávky zapojilo asi 1 000 lidí. Vlastní připojení bloku k přenosové soustavě se bude odvíjet i od výsledků série zkoušek.

Reklama

Doporučované