Hlavní obsah

Elektrárně Ledvice potvrdilo ministerstvo výjimku z limitů pro škodliviny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Uhelné elektrárně Ledvice na Teplicku ministerstvo životního prostředí potvrdilo výjimku z limitů pro škodliviny. Podle ekologů ale hrozí, že Česká republika za porušení směrnice zaplatí pokutu.

Článek

Výjimka podle ekologů povoluje čtyřnásobně překračovat limit pro toxickou rtuť a ministerstvo ji stejně jako v případě výjimky pro elektrárnu Počerady potvrdilo přímo v reakci na odvolání. „Tedy způsobem, který samo MŽP dříve označilo za neslučitelný se zákonem. Kromě těchto dvou kauz, kdy pomohlo uhelným elektrárnám na úkor zdraví a životního prostředí, také MŽP toleruje i provoz elektráren bez udělených výjimek, jako jsou Chvaletice, Opatovice či Mělník I a Mělník II, byť od začátku celoevropské platnosti nových limitů uplynul už více než měsíc,“ uvedli ekologové.

Ekologické a právnické organizace podávají na ministerstvo životního prostředí podnět k ukončení nečinnosti krajských úřadů Pardubického a Středočeského kraje a podněty ke stanovení platných limitů jmenovaným elektrárnám, které nemají výjimku. Současný stav je podle ekologických organizací porušením evropského práva, za které hrozí ČR sankce Evropské komise. Proti ČR je podle organizací v současnosti vedeno řízení pro dřívější porušení této směrnice, pokud jde o účast veřejnosti.

Zařízení, která o výjimky nežádala, musí již dnes příslušné limity plnit, což je spojeno například s vyššími provozními náklady, upozornily organizace. „Měly čtyři roky na splnění nových pravidel nebo získání výjimky v mezích zákona. Každý další den je na úkor zákonů a zdraví lidí,“ uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Reklama

Související témata:
Ledvice

Doporučované