Hlavní obsah

Elektronické recepty budou od ledna platit. Ale bez pokut - tak to chce nový ministr zdravotnictví

Systém není dopracovaný, říká Lubomír Chudoba z České lékárnické komory.

 

Reklama

Od 1. ledna 2018 by mělo být pro všechny lékaře povinné vystavování elektronických receptů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes při zasedání sněmovního zdravotnického výboru navrhl, aby zákon platil, ale první rok bez sankcí. Senátoři naopak chtějí odklad zákona.

Článek

K tomu, aby nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řešil elektronické recepty, ho jako první vyzvali prezidenti České lékařské komory Milan Kubek a České stomatologické komory Roman Šmucler. Systém kritizují jako nepřipravený a chtějí, aby byl nepovinný.

„Ministr ale na dnešním výboru zopakoval svůj návrh na beztrestnost během prvního roku. Ta by platila i retrospektivně, protože nějakou dobu potrvá, než návrh projde,“ řekl ve vysílání Seznam Zprávy prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Podle něho jde o řešení, které vyjde nastejno jako odklad, ale spíš než legislativní řešení je to prý „kočkopes“.

Jeho komora bude určitě požadovat dopracování celého systému. Navíc upozorňuje na některé záludnosti, které mohou čekat na pacienta. Třeba na fakt, že elektronický recept má platnost 2 týdny a poté musí lékař vystavit nový. A to může přinést problémy u léků, které jsou nedostatkové. Problém také přinese výpadek systému, případně situace, kdy novorozené dítě ještě nemá vystavenou kartu pojištěnce.

Ještě v listopadu bylo elektronicky vydáváno pouze 12 procent všech receptů. „Nikdo tedy nemůže očekávat, že za měsíc to bude sto procent. Já se domnívám, že to může být tak 25 procent,“ říká Chudoba.

Je to hazard, říká o povinných elektronických receptech šéf lékárníků. Přesto začnou platit

Reklama

Doporučované