Hlavní obsah

Elvis Presley dál láme rekordy. Jeho kostým se vydražil za milion dolarů

Podívejte se na kostým Elvise Presleyho, který se vydražil za rekordní částku.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Pořád je král. Naposled to Elvis Presley znovu „potvrdil“ o tomto víkendu, když se jeden z jeho nejznámějších kostýmů vydražil v aukci za rekordní sumu. Vyvolávací cenu překonal skoro trojnásobně.

Článek

Zvonové kalhoty, zdobený pásek, košile i plášť s převažujícími prvky červené a zlaté. Jeden z nejikoničtějších kostýmů krále Rock ‚n‘ Rollu Elvise Presleyho zazářil třeba při jeho prvním koncertu na newyorské Madison Square Garden v roce 1972. Arénu o kapacitě pro 20 tisíc diváků vyprodal jako první umělec v historii hned čtyřikrát.

Objevil se i na obalu jedné z Elvisových desek. A právě tento víkend se hvězdný oblek prodal v aukci a překonal světový rekord. Dražebníci s pozůstalostmi celebrit z GWS Auctions však neupřesnili, který konkrétní rekord překonal. Konečná cena však přesáhla jeden milion dolarů, a to online příhozy začínaly na 375 tisících.

„Upřímně mohu říct, že covid byl pro internetový byznys a e-commerce neuvěřitelný, protože naše publikum je jako v zajetí. Máme zákazníky doma a ti chtějí něco dělat, potřebují zábavu. Takže my se jim snažíme co nejvíc vyhovět,“ vysvětluje Brigitte Kruse, hlavní dražebnice.

Oblek vytvořil známý návrhář kostýmů pro filmy i hudebníky Bill Belew. V soukromé sbírce byl před aukcí více než 30 let. Podle časopisu Deadline zůstává dodnes také jedním z „nejfotografovanějších“ kostýmů umělcovy kariéry.

Prodávaly se i Elvisovy vlasy a holící strojek

Kalifornský aukční dům GWS Auctions při dražbě prodal i další Elvisovy pozůstalosti jako sklenici jeho vlasů s dokumentací o pravosti za 72 500 dolarů, smoking známý z Presleyho muzikálu Frankie & Johnny za rovných 75 tisíc dolarů a zpěvákův holící strojek za tři tisíce dolarů.

Elvis Presley zemřel v roce 1977, dodnes však zůstává jednou z hlavních ikon americké kultury. Již ve svých devatenácti letech se díky průlomovému hitu That’s alright mama stal nejčastěji hraným a nejlépe placeným zpěvákem ve Spojených státech a podle magazínu Forbes si ještě předloni s 39 miliony dolarů držel druhou příčku v žebříčku nejlépe posmrtně vydělávajících celebrit. Do roku 2005 byl na jeho špici pravidelně.

Ve své hudbě zpěvák nejčastěji kombinoval prvky tehdy černošských stylů gospel a rhythm nebo blues s country, kterým dával rychlé tempo. Stvořil tak žánr rock ‚n‘ roll a získal neoficiální titul krále tohoto hudebního stylu.

Reklama

Doporučované