Hlavní obsah

Draží se vzácný diamant. Přes 100 karátů lze poprvé platit i kryptoměnou

Podívejte se na vzácný diamant, jehož 100 karátů může vůbec poprvé zaplatit i bitcoin.Video: Jan Marek

 

Reklama

Aukce unikátního diamantu zřejmě pokoří nejeden milník. Jeho jedinečnost totiž umocňuje i to, že půjde o první drahokam o více než 100 karátech, za který bude možné zaplatit kryptoměnou.

Článek

Díváte se na jeden z pouhých deseti diamantů s hmotností více než 100 karátů, které se kdy dražily v aukci. A zatím jenom dva se chlubí právě hruškovým tvarem.

Takový typ totiž tvoří pouze méně než dvě procenta všech diamantů na planetě. Dost zřejmě nejslavnější z tohoto mála je Cullinan – největší diamant, který byl kdy nalezen, a momentálně se skví v londýnském Toweru na špici královského žezla, jednoho z korunovačních klenotů.

Pokoření dvou milníků

Tento kousek o hmotnosti 101,38 karátu je však navíc výjimečný tím, že půjde o první diamant nad 100 karátů, který bude možné při veřejné dražbě zaplatit v kryptoměně. A zřejmě i nejdražší takto uhrazený fyzický objekt. Všechny zmíněné artikly unikátnosti by ho totiž mohly ocenit až na 15 milionů dolarů, tedy zhruba za 320 milionů korun.

Aukční dům Sotheby's spouští on-line přihazování tento pátek. A samotnou hybridní, tedy on-line i fyzickou aukci plánuje na 9. července v Hongkongu.

Výslednou částku za vydražený diamant bude přijímat v bitcoinu či ethereu, což platí i pro další takové aukce, a pro obě kryptoměny to tudíž znamená prolomení dalšího milníku, tedy rozšíření o nové komodity, při jejichž obchodování se mohou uplatňovat a popularizovat svoji cenu.

Rizikový kurz. Aukční dům přesto v kryptoměně přijímá víc

Kurzy kryptoměn hodně kolísají, ale o tom, z jakého momentu aukce a následného uzavírání dohody bude zprostředkovatel obchodu brát kurz, s tím podle svých internetových stránek seznamuje pouze kupce.

V případě vysoké volatility bitcoinu se však pravděpodobně bude jednat o předem smluvené fixní podmínky. Kryptoměnou totiž v posledních týdnech mávají čínské úřady, které tlačí na finanční instituce a snaží se kryptoměny blokovat, z druhé strany pak pomáhá třeba přijetí této měny jako oficiálního platidla ve středoamerickém El Salvadoru.

V květnu už aukční dům Sotheby's takto začal akceptovat platby v kryptoměnách za fyzické umění. Obraz „Love is in the Air“ od Banksyho se takto vydražil skoro za trojnásobek původního odhadu ceny. Z odhadovaných tří až pěti milionů dolarů se dostal až na 12,9 milionu dolarů, tedy 275,2 milionu korun.

Prodej vzácného drahokamu přichází mimo jiné také v době, kdy podle aukčního domu roste poptávka zvlášť po těchto bílých diamantech. V letošním roce se prodalo 80 procent všech, které se v nabídce objevily. A téměř třetinu kupců tvořili klienti, kteří dorazili do Sotheby's na dražbu vůbec poprvé.

Reklama

Doporučované