Hlavní obsah

Epidemie, karanténa a strach. Nákaza připomněla Valašsku tyfovou ránu

Záhady Josefa Klímy: V roce 1954 propukla na Valašsku nečekaná epidemie břišního tyfu. Celkem se tímto závažným onemocněním nakazilo 258 lidí a 11 jich zemřelo.Video: Jaroslav Mareš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Valašským Meziříčím prošlo v posledních desítkách let hned několik hromadných nákaz. První a nejznámější pohroma přišla na začátku roku 1954, kdy se tyfem nakazily téměř tři stovky lidí.

Článek

Epicentrem nákazy se stala Koňaříkova cukrárna na náměstí. Z poškozené trubky kanalizace tam unikla odpadní voda do studny. Přestože personál cukrárny zapáchající vodu přestal používat, bakterie tyfu se i tak rozmnožily. Toto závažné onemocnění se přenáší kontaminovanou vodou, potravinami nebo prostřednictvím lidí.

První nakažení byli hospitalizováni v nemocnicích na začátku března. Že jde o epidemii, se zjistilo 17. března 1954. Krajskému hygienikovi ten den telefonoval doktor Dušek ze vsetínské nemocnice. Ještě v ten den se rozběhla přísná opatření podobná těm dnešním. Největší nápor na nemocnice přišel na konci března. Celkem se nakazilo 258 lidí a zemřelo 11, podle městské kroniky dokonce 23 osob.

Česká spisovatelka Alena Mornštajnová zachytila část příběhu o tyfu ve svém románu Hana, jedné z nejprodávanějších knih posledních let. Příběh mimo jiné zaznamenává stav příbuzné Aleny Mornštajnové, která v horečnatém bludu vypadla z okna nemocnice. Nebo jinou reálnou událost, kdy byly v městském rozhlasu čteny seznamy nakažených a zemřelých.

Zatímco dnes nemáme dostatek roušek a ochranných prostředků, v roce 1954 došly kvůli testování na školách teploměry.

Na děsivou epizodu z historie Valašského Meziříčí se dodnes nezapomnělo. Tyfová epidemie nebyla totiž poslední, která město zasáhla.

Jak místní na epidemie vzpomínají a jaká svědectví uchovaly archivy?

Pusťte si úvodní video. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované