Hlavní obsah

Epidemie sílí. Za čtyři dny tolik nakažených jako za celý minulý týden

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Počty nově potvrzených případů koronaviru v Česku dál rostou, ve čtvrtek jich laboratoře odhalily 421.

Článek

To je o 44 více než ve středu a o 116 víc než před týdnem. V souvislosti s tím roste i počet hospitalizovaných, ve čtvrtek vyžadovalo nemocniční péči 109 lidí s onemocněním covid-19, před týdnem to bylo 65 pacientů. Incidenční číslo, tedy týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, k dnešku stouplo na 23 z předchozích 22. Před týdnem byla celostátní incidence 14. Reprodukční číslo stouplo nepatrně na 1,44. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání stoupají nepřetržitě od konce srpna. V minulém týdnu se dvakrát dostaly lehce nad 300, v tomto týdnu jsou nárůsty výrazně vyšší. Již za první čtyři dny tohoto týdne bylo už pozitivních testů více než za celý minulý týden. Laboratoře odhalily od pondělí do čtvrtka celkem 1 769 nakažených, za celý minulý týden to bylo 1 743.

Odborníci očekávají další nárůst počtu infikovaných i hospitalizovaných. Díky očkování a vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali, by ale v letošním roce podle nich neměla nastat taková situace jako loni při podzimní vlně. Tehdy se počet potvrzených případů za den v listopadu vyšplhal až zhruba na 15 700 případů za den a nemocniční péči vyžadovalo přes 8 000 nakažených.

Od začátku loňského března, kdy se v České republice objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno přes 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30 413 lidí s covidem-19 dosud zemřelo.

Kde je situace nejhorší

Testy v Karlovarském kraji za posledních sedm dní potvrdily nákazu covidem-19 u 125 lidí, což je o 45 více než za předchozí týden. Týden předtím přibylo 32 nových případů. Kraj má v České republice již druhým týdnem nejvyšší počet nákaz v přepočtu na 100 000 obyvatel, a to 43 případů, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Nejvíce případů je v okrese Karlovy Vary.

Očkovat proti onemocnění covid-19 se začalo v České republice na konci loňského prosince. Od té doby zdravotníci aplikovali téměř 11,61 milionu dávek vakcíny. Plně naočkovaných je v zemi přes 5,8 milionu lidí. Ve čtvrtek dostalo očkování 13 957 lidí, v mezitýdenním srovnání asi o 5 000 méně.

Reklama

Doporučované