Hlavní obsah

Erdogan se pustil do Američanů. Záruky Kurdům po jejich odchodu ze Sýrie nedá

Erdogan v projevu řekl, že Bolton udělal „zásadní chybu“.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý tvrdě zkritizoval poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Johna Boltona.

Článek

Jeho kritika se týkala vyjádření ohledně plánovaného stažení amerických sil ze Sýrie.

Bolton, který je nyní na návštěvě Turecka, o víkendu v Izraeli řekl, že podmínkou pro stažení amerických sil je poražení zbytků teroristické organizace Islámský stát a také to, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti kurdským spojencům USA. V Sýrii působí asi 2000 amerických vojáků, kteří v boji proti IS podporují arabsko-kurdskou koalici SDF, jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG. Turecko ovšem YPG považuje za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou Stranu kurdských pracujících, která působí na jeho území. Ankara už několikrát pohrozila, že po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie zahájí proti YPG ofenzivu.

Americká armáda ze Sýrie odejde až po úplném zničení IS a záruce bezpečí pro Kurdy

Erdogan v projevu řekl, že Bolton udělal „zásadní chybu“, když mluvil o nových podmínkách odchodu amerických vojáků ze Sýrie. Podle něj Turecko ohledně kurdských milicí YPG rozhodně neustoupí. Uvedl také, že tvrzení o tom, že YPG bojují s Islámským státem, je „obrovskou lží“. Bezpečnostní záruky Kurdům Turecko dávat nehodlá. Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo však v pondělí uvedl, že prezident Erdogan ochranu kurdských spojenců Trumpovi slíbil.

Americký prezident loni v prosinci oznámil, že američtí vojáci působící v Sýrii budou staženi, neboť Islámský stát byl poražen. Trump ale neposkytl žádné další podrobnosti k časovému harmonogramu. Jeho oznámení překvapilo řadu vysokých činitelů ve Washingtonu i americké spojence a přispělo k rozhodnutí Jamese Mattise rezignovat na post amerického ministra obrany.

Reklama

Doporučované