Hlavní obsah

Eritrea stáhne vojáky z Tigraje. Lidé čekají, zda se teď vyšetří masakry

Foto: Profimedia.cz

Příjezd humanitární pomoci z amerického programu USAID do města Mekele v Tigraji.

Reklama

Mezinárodní organizace mluví o masakrech civilistů, kterých se v Tigraji měli dopouštět právě eritrejští vojáci. Tamní obyvatelé čekají, zda etiopská vláda povolí nezávislé vyšetřování těchto zločinů.

Článek

Eritrea stáhne své vojáky z etiopské oblasti Tigraj, s níž sousedí. Oznámil to dnes úřad etiopského premiéra Abiye Ahmeda. Z Tigraje přicházely zprávy o přítomnosti Eritrejců a jejich násilí od loňska. Skutečnost, že v této části jeho země jsou, přiznal Ahmed teprve tento týden.

V Tigraji loni v listopadu začaly boje mezi federální a lokální vládou. O přítomnosti eritrejské armády opakovaně informovali místní obyvatelé, nevládní organizace a někteří diplomaté, ale Addis Abeba to popírala.

Na svém twitterovém účtu dnes Ahmed napsal, že když při návštěvě Asmary hovořil s eritrejským prezidentem Isaiasem Afwerkim, „přistoupila eritrejská vláda na to, že stáhne své jednotky z Etiopie“. „Ochranu pohraničních oblastí převezme okamžitě etiopská armáda,“ citovala Ahmeda televize Al-Džazíra. Premiér nicméně nesdělil, kolik eritrejských vojáků v Tigraji působilo – očití svědkové mluví až o několika tisících mužů.

Organizace Human Rights Watch přinesla zprávy o masakrech, kterých se měli Eritrejci na dobytém území dopouštět – v listopadu měli v Tigraji postřílet stovky civilistů včetně žen a dětí. Podobné zprávy přicházejí i od další lidskoprávní organizace Amnesty International. Lidé v Tigraji nyní čekají, zda etiopská vláda povolí nezávislé mezinárodní vyšetřování těchto zločinů. Do oblasti se dostává víc a víc novinářů, stejně jako humanitárních organizací, které mohou shromažďovat svědectví.

Konflikt v etiopském státě Tigraj propukl, když centrální vláda obvinila na začátku listopadu Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF) z krádeže zbraní na tamní vojenské základně. Na konci listopadu premiér Ahmed oznámil dobytí tigrajského hlavního města Mekele, kde sídlila tigrajská vláda. O život kvůli bojům přišly až tisíce lidí a téměř milion obyvatel byl nucen opustit domov.

Reklama

Související témata:

Doporučované