Hlavní obsah

ESA vypouští do vesmíru další satelit Sentinel

Video: ESA

 

Reklama

Z ruského kosmodromu Plesetsk by měl dnes odstartovat Sentinel-3B, druhý ze tří satelitů z projektu Sentinel-3. Družice by se měla ve výšce přes osm set kilometrů spojit se svým dvojčetem, Sentinelem-3A, a spolu mají podporovat program Koperník.

Článek

Evropská vesmírná agentura z ruského kosmodromu Plesetsk plánuje tři minuty před osmou hodinou večerní středoevropského času vypustit satelit s označením Sentinel-3B. Spolu se svým dvojčetem, Sentinelem-3A, které bylo vypuštěno už v únoru roku 2016, má vylepšit datové pokrytí a přenos pro program Koperník. Tento program autonomně sleduje Zemi a její okolí a pomáhá vědcům mimo jiné ve studiu klimatických změn.

Každý satelit má rozměry 3 x 2 x 2 metry, váží 1,25 tuny a jeho životnost je stanovena na sedm a půl roku. Vyrobila je francouzsko-italská společnost Thales Alenia Space. Operovat mají ve výšce 814 kilometrů. Bruno Berutti, manažer projektu Sentinel-3 pro web ESA uvedl, že vypuštění satelitu je pro něj „emotivní milník”. „Všichni z týmu dáváme svému malému děťátku sbohem,” prohlásil, když byl satelit zapouzdřen do nosné rakety.

Reklama

Doporučované