Hlavní obsah

Esence Angličana a Čechoslovák, vzpomínají na Mekyho osobnosti

Foto: Profimedia.cz

Byl to Čechoslovák, který neudělal jedinou špatnou desku, říká o Mekym hudební publicista.

Reklama

Hudební publicista Jan Vlček na zesnulém zpěvákovi oceňuje, že zůstal i po rozdělení států Čechoslovákem, jeho dřívější bývalý spolupracovník vzpomíná na jeho povahu anglického džentlmena.

Článek

Známé osobnosti a blízcí vzdávají hold osobnosti slavné postavy československé popové scény Miroslava Žbirky. Zpěvačka Katarína Knechtová na sociální síti Facebook uvedla, že právě „Meky“ je „jeden z mála v tomto byznyse, vzor a člověk, který mě měl upřímně rád. Měli jsme společné zážitky, ale i plány do budoucna.“

Zpěvačka Marika Gombitová, která s Miroslavem Žbirkou zpívala v kapele Modus, na Facebook přidala společnou fotografii doplněnou o text, že jí bude chybět a zůstane navždy v srdci.

Režisér a filmař David Beránek, který se zpěvákem spolupracoval zhruba patnáct let na přelomu tisíciletí a stojí za dokumenty o Meky Žbirkovi, vzpomíná na jeho anglickou povahu.

+7

„Za všech okolností byl polovinou Angličanem po mámě. A to byla prostě esence Angličana. To byl Angličan v Bratislavě a Praze,“ popisuje David Beránek.

Režisér si vybavuje, že působil velice skromně a získal i své fanoušky. „Byl takovým nesmělým chlapcem, ale pozor, velice dobře věděl, za čím jde, a velice dobře si řídil kapelu,“ podotýká David Beránek s tím, že uměl perfektně snoubit, že byl příjemný na fanoušky a na kolegy, ale zároveň nesmírně cílevědomý.

„Byl velice slušný, ale když něco chtěl, nebo se mu něco nelíbilo, tak to řekl. Ne jako Češi, kteří chodí okolo problému a pomlouvají za zády,“ vypráví David Beránek a dodává, že osobně nemůže zapomenout na to, jak zpěvák vyhrál Zlatého slavíka a porazil tak Karla Gotta. „Přišel takový poloviční rocker - po Karlovi, který už byl na nás moc pop,“ říká režisér.

Hudební publicista Josef Vlček oceňuje, že i po rozdělení Československa zůstal Miroslav Žbirka rozkročený mezi oběma zeměmi. „Myslím, že to byla jedna z nejoriginálnějších osobností, kterou jsme na československé scéně měli. Hrozně mě těší, že po rozdělení státu zůstal na té české straně. I když samozřejmě neustále byl i na Slovensku. Ale miloval českou kulturu a české muzikanty,“ říká Josef Vlček.

„Ale hlavně si myslím, že popularita Žbirky byla i v tom, že nikdy nenatočil špatnou desku. Vždycky si potrpěl na tom, aby měl dobré texty, které si psal sám, nebo mu je psali slovenští přátelé. A vždycky měl obrovský smysl pro to být aktuální. Velmi dobře se orientoval v současné hudbě,“ dodal publicista.

Reklama

Doporučované