Hlavní obsah

Ethereum roste třikrát rychleji než bitcoin. Hodnota pokořila 3000 dolarů

Foto: Shutterstock.com

Cena kryptoměny ethereum je na rekordu.

Reklama

aktualizováno •

Kryptoměna ethereum roste a dnes dosáhla svého rekordu. Za poslední týden se její cena zvýšila o čtvrtinu a překonala tak 3000 dolarů.

Článek

Cena kryptoměny ethereum, která je největším konkurentem bitcoinu, dnes poprvé překročila hranici 3000 dolarů (zhruba 64 500 Kč). Od začátku roku si tak ethereum připisuje více než 300 procent, zatímco bitcoin méně než 100 procent, vyplývá z údajů obchodní platformy Bitstamp.

Dominance bitcoinu na trhu s kryptoměnami letos výrazně klesla. Jeho podíl se podle údajů společnosti CoinGecko snížil zhruba na 46 procent ze 70 procent na začátku roku, zatímco podíl etherea dosáhl 15 procent, upozornila agentura Bloomberg.

„Ethereum roste a zdá se, že v cestě mu toho příliš mnoho nestojí,“ uvedl analytik Edward Moya ze společnosti Oanda. Krátce před 09:00 SELČ se cena etherea pohybovala kolem 3090 USD. Za posledních 24 hodin si tak připisovala zhruba šest procent a za poslední týden 25 procent.

Ethereum v posledních třech týdnech podle analytika společnosti Purple Trading Štěpána Hájka zastínilo největší kryptoměnu bitcoin, které stále schází několik tisíc dolarů pod nedávným maximem. „Investoři však sází na mnohem větší a ekonomičtější využití etherea v decentralizovaném systému a fakt, že tato kryptoměna stále dohání zisky bitcoinu z konce roku 2020. Cena zároveň odráží vylepšení blockchainu etherea nebo rostoucí poptávku etherových peněženek k transakcím nezaměnitelných tokenů, jako je digitální umění,“ podotkl Hájek.

„Ethereum bylo dosud u českých investorů v minoritní pozici, nicméně od začátku letošního roku vidíme skokové zvýšení poptávky, které je spojeno s velkým nárůstem jeho ceny. Ta roste jednak díky vlně zájmu o bitcoin, který už se některým investorům může zdát drahý, a proto se obracejí k jeho alternativám, ale i díky zprávám, jako je ta o využití blockchainu etherea EIB pro digitální dluhopisy,“ dodal ředitel obchodníka Bitstock.com Martin Stránský.

Cena bitcoinu se ve stejnou dobu nacházela v blízkosti 58 000 dolarů. V polovině dubna se vyšplhala na rekordních téměř 65 000 USD.

Reklama

Doporučované