Hlavní obsah

Zatímco bitcoin padal, ethereum rostlo. Čím se od něj liší?

Foto: Shutterstock.com

Ethereum výrazně roste. Může být pro nadšence vážnou alternativou k bitcoinu?

Reklama

Nejen bitcoin. Prudký nárůst za sebou má také druhá nejhodnotnější kryptoměna na světě, ethereum. V čem je ethereum výjimečné a v čem se liší od bitcoinu?

Článek

Vývoj etherea

Ethereum je druhá nejhodnotnější kryptoměna na světě. Vznikla v roce 2015, jejím autorem je Vitalik Buterin. Rus, který se s rodiči v šesti letech přestěhoval do Kanady, kde žije dodnes.

V tom je mimochodem první z rozdílů, které od sebe odlišují bitcoin a ethereum. U etherea přesně víme, kdo za kryptoměnou (nebo často také kryptoaktivem) stojí. U bitcoinu to tak zřejmé není.

Buterin se kryptoměnami začal zabývat před deseti lety. Od svého otce se dozvěděl o bitcoinu a začal psát do časopisu Bitcoin Magazine. Za každý článek v něm mimochodem dostal pět bitcoinů. Cena jednoho dnes přesahuje 50 tisíc dolarů (milion korun).

O čtyři roky později se Buterin postaral o vznik nové kryptoměny, etherea. Jakýmsi platidlem, odborně řečeno tokenem, se stal jeden ether. Systém blockchainu, na kterém ethereum běží, je navíc základem pro desítky dalších kryptoměn. Na trhu s kryptoměnami získalo ethereum poměrně rychle silnou pozici a dlouhodobě se drží na druhém místě za slavnějším bitcoinem.

Pojmy týkající se kryptoměn

Bitcoin - Nejhodnotnější kryptoměna na světě, vytvořena v roce 2009. Na rozdíl od tradičních měn není kontrolovaná bankami či státem. Jeho hodnota se pohybuje kolem 50 tisíc dolarů.

Ethereum - Druhá nejhodnotnější kryptoměna na světě, která vznikla v roce 2015. Má více funkcí než bitcoin, jeho hodnota je ale mnohem menší. Za poslední rok nicméně narostl o tisíc procent.

Blockchain - Decentralizovaná databáze, na které běží kryptoměny. Jakmile proběhne transakce, zapíše se do blockchainu a není možné ji z něj nijak smazat. Díky různým blockchainům jsou kryptoměny na sobě nezávislé.

Token, coin - Platidlo digitální měny pro danou virtuální síť.

FOMO - Fear Of Missing Out. Česky strach ze zmeškání nebo propásnutí události, šance, příležitosti. V kryptoměnách to znamená, že lidé kupují coiny či tokeny ne podle své obchodní strategie, ale kvůli tomu, že daná kryptoměna zrovna roste.

Kryptopeněženka - Místo, kam si ukládáte své nakoupené kryptoměny. Buď si můžete koupit externí zařízení podobné USB flash disku, nebo využít online služeb.

Rozdíl od bitcoinu

Je ethereum druhý bitcoin? Není. A ani nemůže být. Přestože mají spoustu společných vlastností, v lecčems se zásadně liší.

Obě kryptoměny fungují na decentralizované databázi, technologii blockchain. To znamená, že jsou naprogramovány tak, že do nich jednotlivci, skupiny, vlády ani žádné organizace nemohou zasahovat a ovlivňovat jejich cenu (ethereum lze upravovat, ale díky decentralizaci je oproštěné od zásahu bank a vlád).

V dalších podstatných věcech se ale ethereum od bitcoinu liší. Bitcoin je naprogramovaný tak, aby fungoval jako peníze, aby se stal online platební sítí. Ethereum stojí na principu smart contracts - chytrých kontraktů (či smluv).

Kromě hodnoty této kryptoměny se do blockchainu tedy zapisují i provedené smlouvy. Transparentně tedy lze vyměnit peníze, kupovat akcie nebo uzavírat obchody bez zásahu třetích stran. Co se zapíše do blockchainu, už totiž nejde nikdy změnit. U etherea mohou také lidé psát vlastní programy, jelikož kryptoměna disponuje vlastním programovacím jazykem.

O ethereu se tak někdy mluví jako o chytré kryptoměně. Umí totiž mnohem víc funkcí než bitcoin, který se bere spíše jen jako platidlo. Na ethereovém blockchainu třeba vzniklo už více kryptoměn, ether je ale jednoznačně dominantní.

Bitcoin funguje jako uchovatel hodnoty, který má jasný účel a lidé do něj vkládají peníze jako investici. Ethereum má více funkcí, na hodnotě mu to ale může paradoxně ubírat.

Rozdílem je také to, že ethereum je možné mnohem rychleji těžit a na rozdíl od bitcoinu ho nebylo zatím vytěženo tak velké množství.

Vývoj ceny

Cena etherea poprvé vystřelila nahoru na přelomu let 2017 a 2018. Ještě na konci října 2017 stál jeden ether 300 dolarů. Na začátku ledna následujícího roku cena vystoupala o více než tisíc dolarů.

Potom ale přišel pád a ethereum se na tuto hodnotu dostalo znovu až na začátku letošního roku. Od té doby ještě prudce roste a atakuje hranici tří tisíc dolarů. Zatím nejvyšší hodnota z dnešního dne přesahuje 2700 dolarů, tedy zhruba 60 tisíc korun.

Jak koupit ethereum

Pokud se rozhodnete ethereum získat, budete postupovat stejně jako v případě bitcoinu.

Ethereum je možné získat v některých automatech na kryptoměny. Často tuto možnost nabízejí ty, na kterých můžete směnit peníze za bitcoin. Ethereum je také možné kupovat osobně.

Nejčastěji ale lidé kupují ethereum na online burzách či směnárnách. Stejně jako u klasických směnáren i ty kryptoměnové mají různé kurzy a účtují si některé poplatky.

Mezi největší a nejznámější patří stejně jako u bitcoinu Coinbase či Coinmate. Kromě zmíněných kryptoměn na nich najdete také spoustu dalších.

Server Coinbase je oblíbený pro svou jednoduchost, ethereum rychle a bezpečně nakoupíte platební kartou. Počítat ale musíte s určitými poplatky. Stránku Coinmate zase využívá hodně Čechů, protože s ní nejsou spjaty žádné bankovní poplatky. Populární je také portál Binance.

Pokud upřednostňujete české prostředí a nákup českými korunami, můžete využít služeb stránky SimpleCoin.

Peněženky

Ještě před tím, než si ether koupíte, musíte vědět, kam si ho někam uložit. Jedna možnost je nechat si jej na burze či směnárně, ale zvlášť, pokud si kryptoměnu pořizujete za více peněz, je lepší ji uchovávat na bezpečnějším místě.

Vůbec nejspolehlivějším řešením je externí peněženka Trezor či Ledger, její pořízení je ale nákladnější. Vyplatí se v případech, že jste do kryptoměn investovali hodně peněz.

Další možností je využít některé z mobilních peněženek. Prostředí v českém jazyce nabízí kryptoměnová peněženka Coinomi, která také podporuje celou řadu tokenů. Pokud vám Coinomi nevyhovuje, alternativou může být peněženka TrustWallet.

Při investování do kryptoměn se pak může vyplatit nespoléhat jen na jednoho hráče, ale vytvořit si celé portfolio. Zásadní a základní pravidlo investování do etherea je stejné jako u bitcoinu či jiných kryptoměn. Investujte do nich jen tolik peněz, kolik můžete ztratit.

Mnoho ekonomů kryptoměny obecně považuje za bublinu, která nemá žádné krytí ani vnitřní hodnotu. Pokud plánujete investovat do kryptoměn vyšší částku, vyplatí se rada zkušeného finančního poradce, který má na trhu přehled.

Reklama

Doporučované