Hlavní obsah

Jak koupit bitcoin a jak se ho zase zbavit. Legálně

Foto: Unsplash - Andre Francois Mckenzie

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejznámější kryptoměna v posledních týdnech lámala rekordy. Člověk přitom nemusí být milionář, aby mohl do bitcoinu investovat. Je totiž možné si koupit jen jeho malou část. Jak na to?

Článek

Velká vlna zájmu o bitcoin se zvedla na konci roku 2017, kdy jeho cena vzrostla až ke dvaceti tisícům dolarů. Potom zažila tato kryptoměna propad, ze kterého se vzpamatovala až v posledních týdnech a měsících. A to dost výrazně, protože jeho hodnota poprvé v historii dokonce překonala čtyřicet tisíc dolarů.

Jaké jsou možnosti nákupu v případě bitcoinu? Variant je několik.

Bitcoinová peněženka

Ještě než si samotný bitcoin koupíte, musíte mít rozmyšleno, kde si ho uložíte. K tomu slouží bitcoinové peněženky. Díky ní můžete kryptoměnu nejen nakupovat, ale i s ní platit. Některé e-shopy totiž už přijímají platby kryptoměnami.

Využít lze tři druhy úschovy bitcoinů. Tou první je online peněženka, kterou nabízí některé platformy, na kterých můžete bitcoin uchovat. Další a také o něco bezpečnější možností jsou mobilní peněženky (například Coinomi), které si můžete stáhnout do počítače nebo mobilu. Lidé mohou zvolit i hardwarové peněženky. Ty vypadají jako větší flash disk, který uchovává nakoupené bitcoiny nejbezpečnější cestou. Na rozdíl od dalších variant ale stojí okolo tisíce korun.

Směnárny

Stejně jako když si chcete vyměnit české koruny za eura, můžete si online směnit reálnou měnu za bitcoiny. A pozor – stejně jako u klasických směnáren mají i ty bitcoinové různé kurzy. Před samotným nákupem je tedy dobré si udělat poctivý průzkum kurzů a dalších poplatků, abyste zbytečně neprodělali.

Některé směnárny také umožňují menší transakce bez registrace. Častokrát navíc akceptují i platební karty, a transakce tak trvá jen několik málo okamžiků.

Mezi nejznámější směnárny patří celosvětově portály Coinbase nebo Coinmate. První je oblíbená hlavně pro uživatelskou jednoduchost a bezpečnost, druhou využívá mnoho Čechů, protože s ní nejsou spjaty žádné bankovní poplatky. Existují také české směnárny, například Finex.cz.

Burzy

Další možností, jak získat populární kryptoměnu, jsou bitcoinové burzy. Výhoda je jasná – na burzách vás bude zatěžovat mnohonásobně menší poplatek než ve směnárnách. Určitě se vyplatí vybrat si zabezpečenou burzu, která má na začátku webové adresy HTTPS.

Nejprve je nutné si na burze založit svůj účet. U drtivé většiny věrohodných burz musí člověk ověřit svou identitu, a to nafocením svého občanského průkazu. Jde o běžnou praktiku, přesto odborníci doporučují před odesláním průkazu si o dané burze zjistit co nejvíce informací.

Jakmile vás burza ověří, můžete si na svůj účet poslat peníze (kartou nebo bankovním převodem) a začít se pohybovat na burze. Většinou ještě bude nutné převést koruny na cizí měnu, kterou na těchto místech akceptují. Výhodou je, že své bitcoiny v tomto případě nemusíte nutně držet v peněžence, ale držet je jen v rámci burzy. Přesto se vyplatí si bitcoiny ukládat také na hardwarovou peněženku, kde vám je nikdo neodcizí.

Mezi nejznámější burzy patří již zmiňovaný Coinmate, který kromě směnárny funguje i jako burza, nebo například portál Binance. Oblíbená je i služba Kraken.

Bankomaty

Další variantou je nákup bitcoinu v jednom ze speciálních bankomatů, které jsou po celém Česku.

K nákupu touto formou budete opět potřebovat bitcoinovou peněženku. U kryptoměnového bankomatu zvolíte částku, za kterou chcete bitcoin nakoupit. Přes čtečku naskenujete pomocí QR kódu adresu vaší peněženky, do automatu vložíte bankovky a transakci potvrdíte. Vše si můžete také nechat potvrdit vytištěním účtenky.

Hlavní nevýhodou takové směny jsou vysoké kurzy, které automaty mají. Transakce je sice více anonymní, ale na druhou stranu nemůžete vložit tolik peněz jako na burze nebo ve směnárně.

Osobní obchod

S kryptoměnou je samozřejmě možné obchodovat klasickou cestou. Pokud chce člověk obchodovat například s přáteli, stačí jim poslat QR kód a vyrovnat se osobně v hotovosti.

Podobně lze obchodovat také s cizími lidmi. Při takovém jednání je samozřejmě v první řadě nutné myslet na svou bezpečnost, druhou stranu si pečlivě ověřit a nescházet se kvůli transakcím v soukromých prostorách. K ověření identity se často používá platforma Local Bitcoins.

Na co dalšího si dát pozor

Zásadní a základní pravidlo investování do bitcoinu zní jednoduše. Investujte do něj jen tolik peněz, kolik můžete ztratit. Mnoho ekonomů bitcoin a kryptoměny obecně považuje za bublinu, která nemá žádné krytí ani vnitřní hodnotu. Vrtkavost této investice byla vidět například na již zmíněném propadu v roce 2017, kdy návrat na hranici dvaceti tisíc dolarů trval bezmála tři roky.

Na nepříjemnosti mohou narazit také finanční start-upy, tzv. fintechy, které s bitcoinem obchodují. Některé tuzemské banky deklarují, že těmto firmám neotevřou účty, protože nejsou schopny adekvátně vyhodnotit rizika spojená s jejich podnikáním.

Pozor na daň

V neposlední řadě je nutné mít na paměti také to, že zisk z prodeje bitcoinu a dalších kryptoměn se daní, i když je investor drží dlouhodobě. Jak upozornil server Peníze.cz, kryptoměny nejsou cenným papírem, na který se takzvaný tříletý časový test vztahuje. Zisk z prodeje bitcoinu se daní jako ostatní příjem, dle paragrafu 10 zákona o daních z příjmů, což činí 15procentní daň. Ze zisku ale není nutné platit sociální a zdravotní pojištění.

Reklama

Doporučované