Hlavní obsah

Musk napsal e-mail zaměstnancům Tesly: Šetřete, nebo se naše akcie zbortí

Foto: Unsplash.com

Tesla byla pět čtvrtletí za sebou zisková, to prozatím uklidňuje investory. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zaměstnanci výrobce elektroaut Tesla dostali od generálního ředitele Elona Muska e-mail, ve kterém je vyzval k hledání způsobů, jak co nejvíc snížit výrobní náklady. Obává se prudkého poklesu akcií společnosti.

Článek

Elon Musk rozeslal zaměstnancům své automobilky Tesla e-mail, ve kterém je vyzval ke snižování výrobních nákladů. Jinak se prý mohou rozloučit s vysokými akciemi firmy. Informovala o tom stanice CNN.

Akcie Tesly patří k nejlépe rostoucím za rok 2020. Po několika ztrátových letech nyní společnost nahlásila pět ziskových čtvrtletí za sebou, která jí pomohla stát se nejhodnotnější automobilkou světa s tržní cenou 209,47 miliardy dolarů.

Její generální ředitel Elon Musk ale v e-mailové zprávě adresované zaměstnancům přiznal, že skutečné ziskové rozpětí firmy se pohybuje pouze kolem jednoho procenta. Připomněl dále, že cena akcií nezávisí na minulých výsledcích, ale na očekáváních investorů o budoucím zisku.

„Jestli investoři kdykoliv dospějí k závěru, že nejsme na dobré cestě, tak se naše akcie rozdrtí jako suflé pod kladivem!“ napsal Musk v e-mailové zprávě, ke které se firma Tesla odmítla vyjádřit. Ve zprávě se primárně zaměřil na důležitost hledání způsobů, jak docílit sebemenších úspor na nákladech při výrobě automobilů.

„Jde o náročnou hru o centy, která vyžaduje tisíce dobrých nápadů na zlepšení cen součástí, továrních procesů nebo samotného designu při současném zvyšování kvality a zlepšování našich schopností,“ napsal. „Skvělý nápad by byl ten, který ušetří pět dolarů, ale většina nápadů dá 50 centů sem, 20 centů tam,“ dodal.

Tesla je světovým vůdcem ve výrobě elektroaut. Ostatní velké automobilky podnikají kroky k tomu, aby se jí přiblížily. Například společnost General Motors nedávno oznámila svůj plán na kompletní přeorientování se na výrobu elektrických automobilů. Jedním z podnětů k tomuto rozhodnutí je fakt, že elektroauta mohou být levnější na výrobu než benzinová vozidla, která vyžadují větší počet součástek.

Musk, nově druhý nejbohatší člověk na planetě, v úterním rozhovoru pro technologickou a mediální společnost Axel Springer řekl, že vzhledem k vysoké ceně akcií Tesly nevylučuje budoucí koupi cizí automobilky.

„Určitě nebudeme zahajovat nějaké nepřátelské převzetí. Kdyby ale někomu připadalo jako dobrý nápad sloučit se s Teslou, začali bychom se s ním bavit,“ řekl.

V rozhovoru se také vyjádřil ke skutečnosti, že akcie Tesly jsou pětkrát vyšší než akcie společnosti Volkswagen, největší světové automobilky z hlediska prodejů. „Dokonce jsem řekl, že ty akcie jsou příliš vysoké. Co víc mám dělat,“ řekl s úsměvem. Připomněl tím svůj twitterový příspěvek z letošního května, po jehož zveřejnění akcie Tesly prudce klesly.

Reklama

Související témata:

Doporučované