Hlavní obsah

Bitcoin láme rekordy. Jeden už stojí 670 000 korun

Foto: Pexels.com

Bitcoin se po překonání cenovky 30 tisíc dolarů blíží k 31 tisícům (670 000 korun).

Reklama

Bitcoin se vyšplhal na další historické maximum. Po překonání hranice 30 tisíc dolarů se blíží k 31 tisícům. Ještě v polovině prosince byl na tehdy nové rekordní částce 20 tisíc dolarů.

Článek

Jen za poslední měsíc měna rostla o 40 procent a za celý rok se její hodnota zvýšila téměř čtyřnásobně. „Pohyby o tisíce dolarů denně mohou působit ohromně . Současné denní pohyby představovaly ještě před pár lety samotnou cenu bitcoinu. Nyní však jeden tisíc dolarů představuje pouhá tři procenta z aktuální ceny, takže bychom si na takové pohyby měli zvykat,“ komentuje nový rekord kryptoměny Josef Tětek, analytik společnosti TopMonks.

Bublina, která splaskne?

Nejstarší a také nejpoužívanější kryptoměna má mnoho zastánců i odpůrců. Zatímco první skupina ji považuje za ochranu před poklesem dolaru a rizikem zrychlení inflace kvůli obrovským stimulačním opatřením, jiní upozorňují na historii divokých růstů následovaných propady a zpochybňují oprávněnost bitcoinu jako investice.

S překonáváním nových a nových rekordů se opakuje otázka, zda se jedná nebo nejedná o cenovou bublinu. „Osobně si myslím, že nikoli. Cenový růst v posledních měsících příliš nepřipomínal závěr roku 2017, namísto tak zvaného retailu je citelný zájem spíše ze strany institucí. Například firem, které si do bitcoinu odkládají část svých volných prostředků, kterých mají dostatek díky velmi rozvolněné měnové politice,“ hodnotí situaci odborník na kryptoměnu Josef Tětek.

Znatelný posun v myšlení je podle něj citelný i ze strany běžných uživatelů. „Bitcoin stále více lidí bere jako něco, co jen tak nezmizí a co s postupujícími léty získává na důvěryhodnosti. Začíná se prosazovat myšlenka, že bitcoin může představovat funkční nestátní peníze,“ dodává Tětek.

Další cenové pohyby si ale netroufá odhadovat. Zájemcům o bitcoin doporučuje brát ho jako dlouhodobé spoření. Nakupovat pravidelně, za menší částky a s delším časovým horizontem.

Reklama

Doporučované