Hlavní obsah

Neutekla vám zlatá horečka? Spočítejte si, co jste mohli vydělat na bitcoinu

Foto: Pexels.com

Bitcoin ke konci roku 2020 láme rekordy.

Reklama

Bitcoin letos láme rekordy. Nejrozšířenější kryptoměna je nejdražší v historii. Kdo do ní letos investoval, mohl si přijít na pěkný zisk. V kalkulačce v článku si můžete vypočítat, o kolik se mohla zhodnotit vaše investice.

Článek

Nejrozšířenější kryptoměna bitcoin ve čtvrtek poprvé překonala hranici 20 000 dolarů. Od začátku roku si připisuje už více než 170 procent, ukazují grafy. se od začátku roku dařilo. Umělá měna překonala několik let poklesu a investoři začali opět ve větší míře oceňovat její kvality jakožto uchovatele hodnoty.

O tom, že měna zažívá nejlepší období své existence, svědčí jen pár dní starý rekord. Na konci letošního listopadu totiž bitcoin po třech letech prolomil historický výsledek. Jeho hodnota dosáhla 19 577 dolarů, což je v přepočtu téměř půl milionu korun. Někteří analytici věří, že jeho hodnota ještě o několik tisíc dolarů vzroste. A pokud přijde pád, nebude hluboký.

Proč je tato neviditelná měna ve světě takový hit? Bitcoinů je omezený a známý počet. Není navíc ovlivňován centrálními bankami a každý si ho může bezpečně a relativně diskrétně uchovávat sám, bez potřeby důvěřovat třetí straně.

Podle agentury Reuters měně pomáhá také hlad po aktivech odolných vůči inflaci, navíc se čeká, že se kryptoměnám konečně dostane širšího uznání mezi investory a začnou je brát vážně nejen nadšenci do technologií a virtuálních měn.

Bitcoin ale stále patří mezi vysoce riziková aktiva, jeho kurz je silně kolísavý. Letos se v průměru denně měnil o 2,7 procenta, uvádí Bloomberg. Například u tradičního „bezpečného přístavu“ zlata byl průměrný denní pohyb 0,9 procenta.

Pohyb odstartoval na jaře

A jaké události letošní vývoj bitcoinu ovlivnily? Vše začalo už v březnu. V té době se bitcoin rychle propadl kvůli propuknutí pandemie koronaviru, podobně jako jiná riziková aktiva. Ukázal ale sílu a velmi rychle se vrátil na původní cenu.

„Pro investory byl skvělý čas posílit pozice. Centrální banky začaly v reakci na pandemii provádět bezprecedentně expanzivní monetární politiku. Ta signalizuje budoucí pokles hodnoty dolaru a ostatních státních fiat měn,“ popsal zásadní zlom ve vývoji bitcoinu Jakub Jedlinský, šéf společnosti Altlift, která se na kryptoměny specializuje.

„Je to správný čas uklidit úspory do jiných aktiv, proto také rostly hodnoty akcií, drahých kovů a zejména bitcoinu,“ dodal.

Do léta pak bitcoin velmi silně koreloval s akciovým S&P indexem, pořád ještě na trzích převládala panika a nejistota, co se vlastně bude dít, jestli přijde druhá vlna koronaviru.

Bitcoinu hrál v té době podle Jedlinského také do karet tzv. halving. Událost, jež probíhá přibližně jednou za čtyři roky, při které nabídka nově vytěžených bitcoinů klesla v květnu na polovinu. „Historicky to znamenalo zatím vždy začátek nového růstového cyklu kryptoměny,“ říká odborník v komentáři.

Americké volby bitcoinu pomohly

Stejný efekt měly na hodnotu kryptoměny i americké prezidentské volby. Posílila totiž za jediný den o deset procent a ve čtvrtek odpoledne se dostala na 15 200 dolarů za digitální minci (343 tisíc korun).

Institucionální investoři

Jako vůbec nejsilnější faktor růstu ceny je ale podle Jedlinského zvýšení zájmu institucionálních investorů. „Veřejně obchodované společnosti uznaly bitcoin za již dostatečně dospělé a stabilní aktivum a začaly se předhánět v nákupu kryptoměny. To je velká změna oproti předchozímu bullrunu, který v roce 2017 táhl prakticky výhradně retail,“ říká pro Seznam Zprávy. Od podzimu se tedy bitcoin od S&P odlepil, a prvního prosince dokonce překonal historické maximum ceny na většině burz.

A i přesto, že má tato digitální měna před sebou nejistou budoucnost, odborníci čekají její rychlý růst i v dalším roce.

„Kontroverznější odhady hovoří o dosažení ceny 100 000 dolarů za bitcoin. Není to až tolik nepravděpodobné vzhledem k tomu, že během předchozích býčích trhů (trh, který roste, pozn. red.) zhodnocovala kryptoměna řádově a že do odvětví nastupují instituce a pomalu i banky a státy,“ uvažuje odborník přes bitcoin. „Nelze na to ale spoléhat. Bitcoin není nástroj pro rychlé zbohatnutí. Je to cesta ke zvýšení finanční nezávislosti a svobody, ochrana před dobrodružnou politikou vlád a centrálních bank,“ dodává navzdory.

Některé odhady jsou však výrazně umírněnější. Analytik společnosti Fundstrat Global Advisors, LLC Rob Sluymer uvádí, že novou hladinou by se pro bitcoin mohla stát cena 20 000 dolarů.

Ne všichni se v pohledu na digitální měnu však shodnou. Například analytik společnosti Empire Financial Research Whitney Tilson uvedl, že stále považuje kryptoměny za „technolibertariánský projekt pump-and-dump“.

Tím se myslí forma podvodu, kdy podvodník něco vychvaluje, aby přilákal kupce, a až dosáhne zvýšení ceny díky poptávce od investorů, rychle se produktu za tuto vyšší cenu zbaví. Důvěřiví investoři tak přijdou o peníze.

Tilson poznamenal, že většině investorů doporučuje se kryptoměnám vyhnout.

Zlato, nebo bitcoin?

Bitcoin patří vedle zlata k alternativním investicím, ke kterým se investoři uchylují v době poklesu tradičních trhů. Vedle konzervativního zlata nabízí bitcoin větší míru zhodnocení, ale i možnost větší ztráty.

Pokud bychom měli srovnat bitcoin se zlatem v letošním roce, jejich hodnota se po většinu roku pohybovala podobně. „Zlato lépe udrželo svou dolarovou cenu v období od vypuknutí koronakrize v polovině března až do května. Po halvingu ho bitcoin dorovnal,“ popisuje pohyby šéf společnosti Altlift.

Od začátku října se pak bictoin oproti zlatu zhodnotil až na dvojnásobek. „Celkově se tedy jeví jako výrazně lepší investice. Kdybyste prvního ledna za své zlato nakoupili bitcoin, tak dnes máte dvakrát tolik zlata a ještě by vám trochu bitcoinu zbylo,“ dává příklad Jedlinský.

Češi a digitální měna

Nejenom instituce, ale i retailoví investoři zbystřili a začínají postupně nakupovat. „Ještě jsme ale daleko od opravdové hysterie, kdy se vás na kryptoměny bude ptát taxikář nebo uklízečka,“ tvrdí odborník. Povědomí už je však podle něj v Česku solidní a z investičního hlediska začíná být bitcoin vnímán více jako „bezpečný přístav“ než investice zaručující rychlé a riskantní zbohatnutí.

„Nikomu, kdo hledá rychlé zbohatnutí, bych bitcoin ani žádnou jinou investici nedoporučil. Takový člověk s pravděpodobností hraničící s jistotou sedne na lep podvodníkům, kterých se v tomto oboru hemží spousta. Nikdy neinvestujte víc peněz, než kolik můžete ztratit, aniž byste ztratili úsměv,“ poradil na závěr Jakub Jedlinský, který na pražské VŠE vede kurzy kryptoměn.

Bitcoin a další kryptoměny vznikly v roce 2009 na základě článku anonymního vývojáře pod pseudonymem Satoši Nakamoto, kde popsal technologii kryptoměny. Je to virtuální internetová měna bez centrální autority, která by řídila množství peněz v oběhu. Nikdo nemůže měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. Cena bitcoinu se odvíjí od důvěry a ochoty vlastníků s ním obchodovat, hodnotu tedy určuje pouze nabídka a poptávka.

Reklama

Doporučované