Hlavní obsah

Bitcoin pro každého: Největší kryptosměnárna jde na burzu, trhá rekordy

Foto: Coinbase

Kryptosměnárna Coinbase vstupuje na NASDAQ burzu.

Reklama

aktualizováno •

Na americkou burzu NASDAQ sebevědomě vstoupila společnost Coinbase. Jde o největší směnárnu bitcoinu a dalších kryptoměn na světě. Vstup provází rekordní cena bitcoinu, ale také varování skeptiků o nadsazené ceně akcií.

Článek

Je to jako setkání dvou světů: slavná newyorská burza NASDAQ přivítá nejznámější kryptoburzu Coinbase. Pod zkratkou COIN (anglicky: mince) se americká společnost Coinbase pustila na burzu a nasadila opravdu vysokou cenu.

Obvykle se vstup na burzu uskutečňuje přes tzv. primární emise akcií (anglicky: initial public offering, IPO), kde manažer emise akcie odkoupí od firmy a poté přes burzu prodá akcionářům. Naproti tomu Coinbase zvolila metodu přímé kotace (anglicky: direct listing), což jí umožňuje nasadit svou vlastní cenu a burza NASDAQ pouze tyto dosud privátní akcie přijme na svou burzu. Tam už s nimi může obchodovat veřejnost. Tuto metodu zvolilo několik dalších „jednorožců“, tedy startupů s hodnotou přes miliardu dolarů.

Coinbase ale míří o dva řády výše. Krátce před uvedením stránky NASDAQ mluvily o otevírací ceně 350 dolarů za jednu akcii, což by znamenalo tržní kapitalizaci 91 miliard dolarů (přibližně dva tisíce miliard korun). Tím by se Coinbase rázem vyšplhala mezi 200 nejcennějších firem na světě. Odhady dokonce mluví o tom, že by měla hranici sto miliard dolarů překonat.

Podle řady investorů je ale tak vysoká kapitalizace – vyšší než kapitalizace zavedených burz NYSE a NASDAQ dohromady, směšně přehnaná. „Coinbase jako největší směnárna na novém trhu má velké provize z obchodů. To je dlouhodobě neudržitelná situace,“ všímá si například David Trainer z Forbes. „Pokud se kryptoměny skutečně ujmou, konkurenční výhoda společnosti Coinbase půjde dolů a s ní i vysoké marže. Kryptoburzy se začnou předhánět, kdo nabídne nižší poplatky, což by mnohonásobně snížilo možnost Coinbase vydělávat na obchodech.“

Společnost Coinbase

Firmu Coinbase založil programátor Brian Armstrong v roce 2012, tedy pouhé tři roky po startu kryptoměny Bitcoin. Hodnota jednoho bitcoinu se tehdy pohybovala kolem deseti dolarů. Spolu s růstem hodnoty bitcoinu rostla i Coinbase a postupně se stala největší burzou na trhu.

Podle dokumentů S-1, které předložila před vstupem na burzu, měla služba v roce 2020 přes 43 milionů ověřených uživatelů, o třetinu více než rok předešlý. Měsíčně provede alespoň jednu transakci (nákup či prodej) 2,8 milionu uživatelů, což je oproti roku 2019 téměř trojnásobek. K 31. prosinci spočítal Coinbase hodnotu všech svých aktiv na 90 miliard dolarů (přibližně 1,9 bilionu korun).

Jedním z důvodů úspěchu Coinbase – přesněji řečeno hladu nakupujících, neboť cena je dána poptávkou – je rekordní cena bitcoinu. Ten v očekávání vstupu Coinbase na burzu dosáhl nových historických rekordů a obchoduje se nad linkou 63 tisíc dolarů.

Svým způsobem tak Coinbase těží ze stoupajícího bitcoinu a bitcoin zároveň těží z popularity Coinbase.

Kryptoměny v tradičním obalu

Proč je vlastně vstup Coinbase tak důležitou událostí? Řada tradičněji založených investorů se totiž dosud větším investicím do kryptoměn vyhýbala. Velké firmy se zase mohly obávat nákupu kryptoměn, protože si nebyly jisté, jak by se na to dívali regulátoři nebo jejich věřitelé.

To vše se ale mění s příchodem kryptoburzy (respektive kryptosměnárny) na burzu klasickou. Nákup na burze NASDAQ je naprosto klasickým investičním nástrojem a na kryptoměny si takto „sáhnou“ i investoři a korporace, kteří si to dosud nemohli z různých důvodů dovolit. „Vstup Coinbase na burzu je ve světě kryptoměn událostí roku,“ řekl pro CNN Jean-Marie Mognetti, šéf firmy CoinShares zabývající se obchodováním s digitálními aktivy. „Ukazuje to totiž, že bitcoin je nyní pro každého.“

Kryptoměny na Coinbase

Coinbase nabízí uživatelům směnu z fiat měn (tzv. vládní peníze, peníze emitované vládami, jako je dolar, koruna apod.) na kryptoměny. Zároveň může uživatel směňovat kryptoměny mezi sebou. V současnosti umožňuje obchodování s 55 kryptoměnami. Kromě největšího Bitcoinu je to také Ethereum, Cardano, Uniswap nebo Litecoin a padesátka dalších, včetně tzv. stablecoinu USDC, který má hodnotu vázanou na americký dolar a používá se často k převodu

V době publikace byla akcie COIN na trhu necelou hodinu. Za tu dobu její cena nejprve vystoupala z úvodních 381 dolarů za akcii až k 424 dolarům za akcii o deset minut poté.

Cena COIN akcií hodinu po uvedení na burzu NASDAQ

Následoval prudký pokles a kolem 20:00 našeho času (14:00 v New Yorku) už byla cena mírně pod vstupní, a to na 375 dolarech za akcii. Od té doby dále pozvolna klesala k 350 USD.

Reklama

Související témata:

Doporučované