Hlavní obsah

Blíží se další kryptobublina. Tweety se prodávají za miliony

Foto: Profimedia.cz

Na snímku je digitální koláž Everydays: the First 5000 Days od umělce s přezdívkou Beeple, která se vydražila za 69 milionů dolarů.

Reklama

Článek

„NFT jsou emotivní investice. Před pár lety jsem o nich četl poprvé a říkal jsem si, že to je strašná blbost. Dnes o nich ví celý svět a stojí miliony dolarů. Pro mladou generaci jsou transakce v online světě běžné,“ říká Petr Mára.

Svět financí, umění a kryptotechnologií se propojil v novém trendu. Zájem o NFT (non-fungible tokens, česky nezaměnitelné tokeny) poslední dny exploduje – tento týden byl jako NFT vydražen první tweet zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho za 2,9 milionu dolarů. Vůbec nejdražším NFT se nedávno stala digitální koláž od umělce s přezdívkou Beeple, kterou aukční síť Christie's prodala za 69,3 milionu dolarů.

O co vlastně jde a co mají nezaměnitelné tokeny společného s bitcoiny?

„NFT označují zpravidla digitální díla, ke kterým může být přiřazen konkrétní majitel. Jinými slovy, veřejně se zapíše, že právě vy vlastníte tento gif, tento tweet nebo toto video. Kupujete si vlastně zápis v blockchainu, v tom novém „internetu“, který nastartoval bitcoin,“ vysvětluje expert na nové technologie Petr Mára.

Proč si kupovat digitální kousky, které lze snadno okopírovat nebo třeba úplně smazat? „Je to trochu spekulace, trochu status, trochu předvádění se, že na to máte. S NFT vlastně sázíte na to, že za 20 let, kdy se lidstvo pravděpodobně ještě více přesune do onlinu, budou mít tato digitální díla ještě vyšší hodnotu,“ říká Mára.

„Můžete si říct ‚proboha, proč by někdo něco takového dělal‘, je potřeba si ale uvědomit, že už dnes je hodně lidí, kteří tráví život v onlinu. A pro ně může být důležitější vlastnit předměty v online světě než luxusní kabelku v offline světě,“ dodává youtuber.

Sám Mára si myslí, že NFT jsou do velké míry „přehypovaná“ investiční bublina. „Devadesát procent NFT, za které dnes lidé utrácí, splaskne. Ale existuje procento, možná spíš promile, které si udrží hodnotu. Věci, které jsou limitní, které byly úplně na začátku celého trendu,“ věří Mára, jenž do kryptotrendu sám investuje.

Jak dlouho už NFT existují a proč je kolem nich takový hype právě teď? Co všechno může být NFT? Co všechno kromě prodeje umění mohou tyto technologie obrátit úplně vzhůru nohama? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované