Hlavní obsah

Dnes je Doge Day. Svátek kryptoměně zajistil růst o 20 procent

Foto: GQ, Pexels.com

S kryptoměnou dogecoin je spojován pes plemena shiba-Inu.

Reklama

Dogecoin má svůj svátek. Příznivci kryptoměny na sociálních sítích založili Doge Day. Jejich cílem bylo posílit hodnotu kryptoměny, která poté stoupla na 0,4 dolaru.

Článek

Kryptoměna dogecoin dnes slaví svátek. „Vtipná kryptoměna“ se dostala do širšího povědomí před několika měsíci, kdy její hodnotu poslal nahoru Elon Musk. Nyní její cenou hýbou i ostatní příznivci, kteří na sociálních sítích avizovali, že založili tzv. Doge Day.

Svátek připadá na 20. dubna. Cílem dne dogecoinu bylo poslat hodnotu kryptoměny ještě výš, což se povedlo. V úterý jeho cena vyskočila o 20 procent na 42 centů, což se podle údajů na zpravodajském webu CoinDesk blíží jeho maximu 45 centů.

Příznivci kryptoměny by však její hodnotu chtěli vytáhnout až na jeden dolar. Hodnota všech dogecoinů v oběhu nyní přesahuje 53 miliard dolarů, a jsou tak podle serveru CNN pátou nejcennější kryptoměnou na světě.

Myšlenka založit Doge Day vznikla na sociálních sítích Twitter a Reddit, kde nadšenci do kryptoměn zveřejňují obrázky s logem dogecoinu, psem plemena shiba-Inu a hashtagem #DogeDay a #Doge420. Uživatelé tak vytvořili spojení mezi Doge Day a Weed Day, který ve stejný den slaví kuřáci marihuany.

Popularita dogecoinu letos prudce vzrostla. Popohnal ji mimo jiné růst hodnoty bitcoinů a dalších kryptoměn. Podíl na tom má i její zastánce Elon Musk, šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX.

Cena dogecoinu se zdvojnásobila už minulý týden. Za růstem stál opět Musk, který ve čtvrtek na svůj Twitter napsal: „Doge štěká na měsíc.“ Sdílel také fotografii malby španělského umělce Joana Miró.

Hodnota kryptoměny stoupá s každým podobným příspěvkem miliardáře. Po jeho prvním příspěvku o dogecoinu vzrostla hodnota o 44 procent. Tam se růst nezastavil a nakonec se původní částka 0,00029 dolaru za jednu minci se psem 275krát.

Musk však neposílá nahoru jen hodnotu dogecoinu, ale dokáže to i nejznámější kryptoměnou bitcoin. Jeho Tesla před několika měsíci investovala do bitcoinů a prohlásila, že za její produkty bude možné platit právě touto kryptoměnou. Poté hodnota bitcoinu dosahovala rekordů.

Dogecoin v roce 2013 založila dvojice Billy Markus a Jackson Palmer. Dogecoin má v oběhu 129 miliard mincí, oproti tomu bitcoin má stanoven pevný „limit“ 21 milionů digitálních mincí. To je také jedním z důvodů nízké ceny dogecoinu, zatímco jeden bitcoin v době psaní článku stojí přibližně 55 tisíc dolarů.

Reklama

Doporučované