Hlavní obsah

Musk se vrátil na Twitter a hýbe trhy. Malou kryptoměnu vystřelil do nebe

Foto: Profimedia.cz

Hodnota dogecoinu vzrostla o více než 700 procent.

Reklama

Několika tweety dokázal nejbohatší muž Elon Musk zvýšit hodnotu jedné kryptoměny o více než 700 procent. Probojovala se mezi 10 měn s nejvyšší tržní kapitalizací. Ovlivnil ale i kurz bitcoinu a nedávno i hodnoty akcií.

Článek

Po krátké dvoudenní přestávce, kdy se Elon Musk vzdal Twitteru, je vše ve starých kolejích. Nejbohatší muž planety opět svými tweety ovlivňuje trhy s akciemi a kryptoměnami. Nyní díky několika vtipům dostal dost možná jednu z nejvysmívanějších kryptoměn světa na vrchol. Řeč je o kryptoměně dogecoin (DOGE), která díky pár trefným poznámkám Elona Muska vzrostla na hodnotě o více než 700 procent. A stala se z ní tak jedna z největších kryptoměn planety.

Ale nejprve něco málo o kryptoměně, kterou do světa vypustili developeři Billy Markus a Jackson Palmer. Doge existuje už od roku 2013 a patří zároveň mezi hodně decentralizované kryptoměny, protože se těží spolu s „digitálním stříbrem“ Litecoinem.

Dogecoin se může pyšnit silnou komunitou. Je to hlavně díky tomu, že je založený na oblíbeném internetovém memu se psem a oproti bitcoinu má velmi nízké transakční poplatky, myslí si Jakub Jedlinský, šéf společnosti Altlift, která se na kryptoměny specializuje.

Foto: GQ, Pexels.com

Hodnota dogecoinu vzrostla o více 700 procent.

V posledních letech a zejména týdnech propaguje dogecoin nejbohatší člověk na světě, Elon Musk. Spekuluje se dokonce o tom, že může držet významný podíl mincí v oběhu.

„Elon opakovaně dokázal, že svými tweety může způsobit masivní nárůst ceny dogecoinu, který se nyní probojoval až mezi top 10 kryptoměn s nejvyšší tržní kapitalizací,“ komentuje raketový růst Jedlinský pro SZ Byznys.

A jak to celé začalo? Musk před nedávnem vystoupil na sociální síti Clubhouse, kde prohodil, že by bylo „vtipné“, kdyby se globální kryptoměnou na vrcholu stal právě místo bitcoinu dogecoin. Jen o pár dní později ale začaly jeho sociální sítě plnit příspěvky zaměřené právě na tuto kryptoměnu.

Na reakci nemusel čekat dlouho. Už po prvním příspěvku totiž hodnota kryptoměny s legračním psem v logu vzrostla o celých 44 procent.

Tam se ale růst nezastavil a s každým příspěvkem Elona Muska doge na hodnotě připisoval. Nakonec z původní částky 0,00029 dolaru za jeden dogecoin vyšplhala až na jednu z největších kryptoměn světa s tržní hodnotou šest miliard dolarů. Hodnota jedné virtuální mince vzrostla 275krát.

Bizarní růst jen dokresluje doslova šílené investiční prostředí, které v posledních týdnech ovládá globální trh. V minulém týdnu potvrdil divokou situaci například růst hodnoty akcií GameStopu nebo stříbra. Život na burze ovlivnil úplně nový fenomén – organizovaní drobní investoři. Sice za nimi nestojí miliardy dolarů, ale co nemají na účtu, to doženou počtem.

Dav lidí svými vytrvalými nákupními pokyny způsobil, že akcie společnosti GameStop za několik dnů vzrostly asi o 1500 procent na hodnoty, které podle ekonomů nelze obhájit. Situací se zabývají regulační orgány. Část těchto drobných investorů se totiž netají tím, že jejich hlavním cílem je přivodit ztráty velkým fondům z Wall Street.

Jedlinský pro Seznam Zprávy v závěru upozornil, že kryptoměny jsou riziková investice, a ačkoli má dogecoin momentálně silný sentiment a atakuje čelné příčky podle vyhledávání na Googlu, je tažený zejména divokou spekulací.

Bitcoin a investice Tesly

Už trochu mírnějším tempem, ale stále dost rychle na to, aby udržel hlavní pozici na trhu s kryptoměnami, roste bitcoin.

A má v tom znovu prsty Elon Musk.

Automobilka Tesla, které šéfuje, totiž v pondělí oznámila, že investovala do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů (asi 32 miliard korun).

Uvedla také, že v blízké budoucnosti nabídne zákazníkům možnost platit za její elektrovozy a další výrobky prostřednictvím této digitální měny.

Bitcoin se v reakci vyšplhal na své rekordní maximum – na burze Bitstamp se prodával za téměř 44 000 dolarů a přidával 14 procent.

Elon Musk se o růst bitcoinu postaral už koncem ledna, když na svůj twitterový účet umístil hashtag #Bitcoin se zašifrovaným komentářem „Viděno zpětně, bylo to nevyhnutelné“. Největší digitální měna následně přidala 20 procent.

Podle ředitele společnosti Bitstock.com Martina Stránského může cena nejznámější kryptoměny v nejbližších dnech nadále stoupat k hranici 50 000 dolarů. „Růstu pomáhají podobné zmínky známých investorů, které zvyšují důvěru v bitcoin. Zároveň je patrný i výrazný nárůst poptávky v Česku, který je proti prosinci více než dvojnásobný,“ řekl ČTK.

Bitcoin od začátku roku posílil o téměř 50 procent. Loni jeho hodnota stoupla o 300 procent.

Reklama

Doporučované