Hlavní obsah

Armáda drobných investorů znovu školila burziány. Tentokrát u stříbra

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Cena stříbra je na osmiletém maximu. Za nečekaným pondělním růstem stojí drobní investoři, kteří obrátili svou pozornost na komoditní trhy.

Článek

Život na burze už dvakrát po sobě ovlivnil úplně nový fenomén – organizovaní drobní investoři. Sice za nimi nestojí miliardy dolarů, ale co nemají na účtu, to doženou počtem.

Minulý týden vyhnali do nebe akcie firmy GameStop, v pondělí se zorganizovali kvůli ceně stříbra. Ta dopoledne vzrostla o více než 11 procent nad 30 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za osm let. Spolu s tím prudce zdražily také akcie některých menších firem v Austrálii a Číně, které těží stříbro a další drahé kovy.

Čisté stříbro se nachází v přírodě jen zřídka, kov se tedy těží jako vedlejší produkt například při těžbě zlata, mědi nebo olova.

Mezi největší světové producenty stříbra patří Mexiko, Čína, Peru nebo Rusko. V Česku pak nejznámější lokalita pro těžbu je Kutná Hora, kde se dobývala stříbrná ruda už ve středověku.

V minulých dnech na sebe upozornila zejména skupina WallStreetBets, jejíž členové se domlouvají přes sociální síť Reddit a vyrazili do boje s velkými fondy spekulujícími na pokles cen.

Podle americké CNBC následný růst cen, za který může koordinovaný nákup investorů, velkým fondům přivodil značné ztráty. „Dav z Redditu se teď zaměřil na větší velrybu v tom smyslu, že se chce pokusit vyvolat podobný růst cen na trhu se stříbrem,“ řekl agentuře Reuters analytik makléřské společnosti IG Markets Kyle Rodda. „Tohle je jejich velký a odvážný okamžik typu Moby Dick,“ dodal.

Připomněl tak román amerického spisovatele Hermana Melvilla, který v češtině vyšel pod názvem Bílá velryba. Popisuje snahu ulovit velkého bílého vorvaně a obsahuje také řadu metafor a biblických srovnání.

Agentura Bloomberg připomíná, že akce na síti Reddit má v porovnání s růstem firmy GameStop méně významný dopad hlavně proto, že hodnota celkového trhu se stříbrem je v porovnání vyšší. „Nedávné události ale ukázaly, že kupní sílu drobných investorů není radno podceňovat. A dění kolem stříbra to jen potvrzuje,“ míní ekonom singapurské OCBC banky Howie Lee.

Řada analytiků však varuje, že podobné akce jen vzdalují hodnotu akcií od jakýchkoli reálných základů. Spekulanti, kteří navíc na trend naskočí pozdě, mohou v důsledku prudkých výkyvů hodnoty snadno prodělat.

Příběh zázračného růstu akcií

Spekulativní obchodování na burzách usnadňují platformy, které nabízejí podání obchodních pokynů zdarma. Díky tomu investorům nevznikají dodatečné náklady. Mnoho jich obchoduje přes platformu Robinhood.

Dav lidí tam svými vytrvalými nákupními pokyny způsobil, že akcie GameStop za několik dnů vzrostly asi o 1500 procent na hodnoty, které podle ekonomů nelze obhájit. Situací se zabývají regulační orgány. Část těchto drobných investorů se totiž netají tím, že jejich hlavním cílem je přivodit ztráty velkým fondům z Wall Street.

Na síti Reddit i na serveru YouTube citelně přibylo příspěvků, v nichž autoři naznačují, že vyvolaný růst ceny stříbra může opět způsobit citelné ztráty fondům spekulujícím na pokles ceny kovu.

Reklama

Doporučované