Hlavní obsah

EU chce vybrat 7,5 miliardy eur na vývoj vakcíny proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská unie chce vybrat nejméně 7,5 miliardy eur, a zafinancovat tak vývoj toužebně očekávané vakcíny proti koronaviru. Ta se bere jako zásadní předpoklad pro definitivní konec pandemie.

Článek

Virtuální dárcovská konference, při které chtějí státy Evropské unie vybrat slíbenou částku, se uskuteční v pondělí. Jedná se o reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který před časem oznámil pozastavení financování Světové zdravotnické organizace (WHO). Obvinil ji ze spolupráce s čínskou vládou a z vědomě zkresleného informování o vzniku onemocnění v zemi.

Evropská unie vyzvala vlády, byznysmeny, známé osobnosti, umělce a filantropy i jednotlivce, aby se do výzvy zapojili. Počáteční cíl je vybrat 7,5 miliardy eur.

Hlavy členských států EU a její úředníci vyslovili podporu WHO, když oznámili plán spolupráce s vědci a organizacemi sociálního zabezpečení, jako například s nadací Billa a Melindy Gatesových v boji s koronavirem. K EU se při hledání finančních zdrojů připojí například i Norsko či Japonsko. Zda se zapojí Spojené státy, zatím zůstává nejasné. Velká Británie, která sama do vývoje vakcíny investuje obrovské částky, zůstává stranou této iniciativy.

Vakcíny by měly být k dostání po celém světě.

Naléhavost situace vyjádřili evropští lídři v článku, který publikoval britský list The Independent. Podepsali se pod něj německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron, italský premiér Giuseppe Conte, norská premiérka Erna Solbergová, prezident Evropské rady Charles Michel a Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise. „Stavíme na závazku, který učinili lídři G20. Vyvineme masivní a koordinovanou reakci na koronavirus,“ stojí v textu. „Stojíme za výzvou k akci, kterou WHO a další globální zdravotnické organizace společně učinily.“

Z tohoto důvodu EU zpřístupnila platformu Access to Covid-19 Tools (act) Accelerator, která slouží ke globální spolupráci a má zrychlit výzkum, vývoj a následný přístup k vakcíně a jejímu spravedlivému rozdělení. To se týká i ostatních terapeutických a diagnostických prostředků.

Podle slov evropských lídrů, která zformulovali v článku publikovaném v listu The Independent, jsou připraveni spolupracovat se všemi, kteří sdílejí vůli mezinárodní spolupráce.

Evropští lídři se domnívají, že to bude unikátní celosvětový projekt 21. století. „Společně s našimi partnery bude dostupný pro všechny,“ stojí na závěr v článku.

Evropská komise současně vyčleňuje stovky milionů eur na výzkum a inovace zejména očkování, nových léčebných prostředků, diagnostických testů a lékařských systémů, které budou předcházet šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované