Hlavní obsah

EU nemá kontrolu nad lidskými právy ve Vietnamu. Podíl na tom má i Zahradil

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament (Ilustrační foto).

Reklama

Evropská unie se blíží k uzavření ambiciózní obchodní a investiční dohody s Vietnamem. Smlouvu tento týden schválil výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod, teď se čeká na souhlas celého Evropského parlamentu. Klíčovou dohodu ale provází řada kontroverzí.

Článek

Jedná se vůbec o první dohodu tohoto typu mezi Evropskou unií a rozvojovou zemí v Asii. Pokud by smlouva byla schválena, znamenalo by to pro Vietnam podle české europoslankyně Dity Charanzové (ANO) 99 procent všech celních bariér. Dále by se například konkurenci otevřelo odvětví poštovních a bankovních služeb. Jedním z cílů dohody o volném obchodu měla být i kontrola dodržování lidských práv ve Vietnamu. To se ale zatím podle kritiků nedaří.

„Lidská a sociální práva nejsou v závazné části dohody, Evropská unie tak nemá možnost uplatnit sankci. Je to pouze bezzubá podpora obchodu,” řekl Seznam Zprávám Michal Berg, bývalý místopředseda Strany zelených.

Podle europoslankyně za Piráty Markéty Gregorové současná podoba dohody ukazuje, že na prvním místě je volný obchod, ale lidská a pracovní práva, environmentální normy a udržitelný rozvoj jsou až na druhém místě.

„Chceme my, Evropané, podporovat ekonomiku vlády, která brutálně potlačuje jakékoli demokratické principy a chceme těžit z volného obchodu za každou cenu?” ptá se Gregorová.

Dárek od vietnamské ambasády

Tento týden současné znění dohody schválil výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod. Negativní reakce ale vzbudilo i chování vietnamského velvyslanectví v Bruselu. Někteří členové výboru den před hlasováním totiž dostali dárek od vietnamské ambasády.

„Dostala jsem láhev šampaňského a dopis. Je to zcela nevhodné a do očí bijící,” řekla britská europoslankyně Ellie Chownsová, která na Twitter následně napsala, že šampaňské vrátí. „Vysvětlím jim, že propuštění politických vězňů by mne ovlivnilo v rozhodování daleko více.”

Problémem dohody je také podle deníku EU Observer údajný střet zájmů bývalého zpravodaje smlouvy Jana Zahradila (ODS). Ten měl mít podle deníku nadstandardní vztahy s vietnamskými komunisty, ale zároveň klíčovou dohodu vyjednával. Před měsícem ale Zahradil na post zpravodaje rezignoval a odmítl, že by v dohodě nahrával požadavkům vietnamské komunistické strany.

Kritika se týkala hlavně Zahradilova angažmá v Konfederaci svazů Vietnamců v Evropě, kde politik zastává post předsedy poradní rady. Konfederace je podle expertů součástí širšího aparátu, který vietnamští komunisté po vzoru těch čínských ve světě vybudovali, aby pracoval v jejich prospěch.

„Konfederace je zřízena pod Vietnamskou vlasteneckou frontou, tedy politickým orgánem Komunistické strany Vietnamu. Tím, že se Jan Zahradil nechal zvolit na post předsedy komise poradců, se osobně zapojil do práce komunistické Národní fronty,” tvrdí analytička Sinopsis Kateřina Procházková.

Vyškrtnutí lidskoprávních organizací

Českého europoslance kritizovala také řada jeho kolegů. Podle belgické političky Saskie Bricmontové totiž z vyjednávání o znění dohody vyškrtl lidskoprávní organizace. Vietnamská skupina Brotherhood for Democracy, Reportéři bez hranic a Sociálně demokratická strana Evropy proto následně vydaly společné prohlášení, ve kterém tvrdí, že na jednáních měli být přítomni jejich zástupci, ale členové výboru jejich účast odmítli.

Ke kritice na Zahradilovu adresu se pak přidala i humanitární organizace Člověk v tísni, která Evropský parlament vyzvala k tomu, aby dohodu nepřijímal, pokud Vietnam zásadně nezlepší situaci lidských práv, svobod médií a nepropustí politické vězně. Organizace také vyzvala členy výboru, aby prošetřili aktivity českého europoslance.

Reklama

Doporučované