Hlavní obsah

Vietnamští komunisté si považují spolupráce se Zahradilem. Ten ji považuje za formální

Foto: Shutterstock.com

Český europoslanec Jan Zahradil.

Reklama

Problém českého europoslance Jana Zahradila. Řeší styky s vietnamskými komunisty.

Článek

Europoslanec za ODS Jan Zahradil minulý týden kvůli možnému střetu zájmů rezignoval na post zpravodaje vyjednávané dohody o volném obchodu s Vietnamem.

Zahradil je v poradním orgánu Konfederace svazů Vietnamců v Evropě, což je organizace, která je úzce napojena na vietnamské komunisty.

Zahradil tvrdí, že se jedná pouze o formalitu. Sami vietnamští komunisté a jejich média ale referují o spolupráci s českým europoslancem jinak.

Na možný Zahradilův střet zájmů upozornil EU Observer, neziskový server informující o dění v Bruselu. Ten uvedl, že Zahradil vyjednává důležitou obchodní dohodu mezi Vietnamem a Unií a je zároveň předsedou poradní rady Konfederace svazů Vietnamců v Evropě.

Tato organizace je podle akademického projektu Sinopsis součástí širšího aparátu, který vietnamští komunisté po vzoru čínských vytvořili, aby pracoval v jejich prospěch.

Zahradil v rezignačním dopise zaslaném europoslancům tvrdí, že jeho členství v poradní radě Konfederace Vietnamců v Evropě bylo pouhou čestnou a neplacenou funkcí. Navíc v ní prý není nikterak aktivní.

„Od založení zahrnovaly aktivity Konfederace Vietnamců v Evropě kulturní události, jakou byla například oslava nového lunárního roku, a já jsem se osobně nikdy neúčastnil žádného setkání v roli člena poradní rady Konfederace,“ vysvětloval Zahradil v textu zaslaném europoslancům.

Oficiální server vietnamské komunistické strany Nhan Dan o Zahradilových aktivitách v rámci Konfederace referuje jinak.

Konfederace svazů Vietnamců spolu se Zahradilem a vietnamským velvyslanectvím v Belgii v roce 2018 pořádalo seminář na téma: Dohoda o volném obchodu s Vietnamem. „Cílem workshopu mělo být urychlení podpisu a ratifikace Dohody o volném obchodu,“ píše komunistický web.

„Workshopy se od roku 2012 konaly třikrát. Uspořádal jsem je zcela oficiálně a legálně. Konfederace Vietnamců s tím nemá nic společného, jednalo se o naprosto otevřenou akci, žádný zákulisní lobbismus,“ napsal Seznamu Zahradil.

Foto: VNA

Vietnamský velvyslanec v Belgii Vu Anh Quang a český europoslanec Jan Zahradil.

Zahradil také v rezignačním dopisu tvrdil, že jeho aktivity v organizaci jsou čistě formální. V roce 2017 se však podle vietnamského stranického tisku sešel s představiteli vietnamského velvyslanectví v Belgii, kde popisoval aktivity organizace za poslední dva roky.

„Nejdůležitějším úkolem je prosazovat ratifikaci Dohody o volném obchodu s Vietnamem,“ měl říkat podle serveru Zahradil na vietnamské ambasádě.

Český europoslanec na to reagoval slovy, že není zodpovědný za to, co a jak píší vietnamská média.

Ocenění od Vietnamu

Oficiální web komunistické strany Vietnamu ale také zmiňuje zprávu z roku 2017, kdy vietnamská vláda udělila na slavnostním ceremoniálu Zahradilovi ocenění za pomoc v rozvoji kultury, sportu a cestovního ruchu.

„Ano, obdržel jsem ocenění vietnamské vlády za rozvoj vztahů mezi ČR a Vietnamem. Ocenění není spojeno s žádnou peněžitou odměnou či jinou materiální nebo nemateriální výhodou,“ napsal Seznamu Zahradil.

Zahradil ale nebyl jediný, kdo ocenění získal. Kromě něj si pro medaili přišel i Petr Hnízdo, ředitel odboru mezinárodních vztahů na Ministerstvu kultury.

„Oba vyjádřili vděčnost za ocenění a zavázali se dále přispívat k prohlubování vazeb mezi Českou republikou a Vietnamem,“ píše komunistický web.

Reklama

Související témata:

Doporučované