Hlavní obsah

EU pošle Česku 180 miliard, musí ale vyřešit Babišův střet zájmů

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

Ministři financí zemí Evropské unie dnes odsouhlasili český Národní plán obnovy. Jak už ale bylo řečeno dříve, podmínkou je vyřešení střetu zájmů českého premiéra. A to do konce roku.

Článek

O schválení českého Národního plánu obnovy informovala Rada EU. Česko díky tomu může už v září dostat první část ze 180 miliard korun, na něž má nárok v rámci mimořádného unijního fondu obnovy. Celkem může letos v rámci předfinancování projektů inkasovat až 13 procent z této částky, zbytek by mělo získat v příštích letech.

„Jsem velice rád, že dnes mohu oznámit dobré zprávy. Česko a Irsko budou brzy moci převést své plány pro obnovu a odolnost (ekonomik) do praxe,“ prohlásil po ministerské videokonferenci slovinský ministr financí Andrej Šircelj, jehož země v současnosti EU předsedá.

Český plán se dnes spolu s irským zařadily k 16 dosud schváleným investičním strategiím, na jejichž základě si země EU mezi sebe rozdělí velkou většinu peněz z fondu o celkovém objemu 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun).Česko podle EU vyhovělo všem kritériím, aby získalo zálohy na projekty. Mezi více než desítku požadavků patří například povinnost věnovat minimálně 37 procent peněz na ekologicky šetrné projekty, pětinu pak na digitalizaci.

Pokud však chce Česko inkasovat celý svůj podíl z fondu, musí podle Evropské komise lépe ošetřit problematiku možných střetů zájmů vrcholných politiků. Především kauzy Čapí hnízdo českého premiéra Andreje Babiše.

Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná.

Reklama

Doporučované