Hlavní obsah

Europoslanci si podle Transparency hojně přivydělávají, česká trojice protestuje

Přivydělávají si čeští europoslanci statisícové částky, nebo ne?

Reklama

Téměř třetina poslanců Evropského parlamentu si během svého mandátu přivydělává vedlejšími příjmy, od července 2014 si takto přišli na 18 až 41 milionů eur (až miliarda korun).

Článek

Ve své úterní analýze to uvedla Transparency International EU (TI EU). Česká pobočka této organizace v doprovodné tiskové zprávě tvrdí, že z 21 českých europoslanců jich v analýze figuruje deset. Někteří čeští zástupci v unijním zákonodárném sboru, které tisková zpráva zmiňuje, se ale proti tvrzení ostře ohradili s tím, že přehled vychází z chybných údajů, které mimo jiné zahrnují i výdělky před začátkem mandátu v červenci 2014. Vyjádření dalších českých europoslanců se ČTK snaží získat.

„Jan Keller (41 000 až 194 000 eur), Pavel Svoboda (35 000 až 181 000 eur) a Miroslav Poche (24 000 až 48 000 eur) tvoří trojici českých europoslanců s vyšším výdělkem z vedlejší činnosti,” píše v tiskové zprávě české zastoupení TI EU. „Problematické je především široké rozpětí uvedené kategorie příjmů Jana Kellera a Pavla Svobody, kteří by měli uvést konkrétní informace o částkách, jež si při vedlejší činnosti vydělal,” uvádí dokument.

Keller ČTK zaslal prohlášení, ve kterém informace o svých vedlejších příjmech označuje za nepravdivé. „Toto tvrzení je rovněž lživé, jak je možné se přesvědčit na mé deklaraci předkládané pravidelně vedení Evropského parlamentu,” napsal Keller. Dodal, že analýza zahrnuje jeho dřívější příjem před nastoupením mandátu europoslance.

Na webu europarlamentu má Keller jako jeho ostatní kolegové zveřejněné přiznání příjmů, které je konkrétně z května 2017. V něm vedlejší příjmy v souběhu s poslaneckým mandátem přiznává, a to v kategoriích do 499 eur a od 500 do 1000 eur měsíčně za publikační činnost a za působení na univerzitě.

S analýzou TI EU nesouhlasí ani Tomáš Zdechovský. „Důrazně se ohrazuji proti zprávě Transparency International, podle které si údajně ročně přivydělávám až 33 000 eur. Zcela chybně interpretovali můj původní příjem z podnikání před ziskem mandátu jako současný vedlejší příjem. Žádný vedlejší příjem po nastoupení do mandátu nemám, z firem jsem odešel a plně se věnuji práci europoslance,” napsal Zdechovský ve vyjádření zaslaném ČTK.

Dokument TI EU odmítl i Pavel Svoboda. „Plně se věnuji práci europoslance, mým jediným vedlejším placeným úvazkem je úvazek 0,1 na Právnické fakultě UK (Univerzity Karlovy) v Praze,” prohlásil Svoboda.

Tisková zpráva českého zastoupení vychází z dat bruselské kanceláře Transparency International EU, což česká Transparency International uvedla na Twitteru. Analýza TI EU ani tisková zpráva české Transparency International nezveřejnila celý seznam europoslanců s vedlejšími příjmy, ale jen částečný přehled.

Reklama

Doporučované