Hlavní obsah

Evakuace Aleppa skončila, tvrdí Rusko. Povstalci nesouhlasí

 

Reklama

Město už opustily tisíce lidí. Ruský prezident Putin oznámil, že chce zahájit mírová jednání.

Článek

V rámci probíhající evakuace Aleppa opustilo město za posledních 24 hodin přes 6 400 lidí. Téměř polovinu z nich tvoří povstalci. Syrská televize Al-Ichbáríja uvedla, že z města dobytého syrskou armádou vyrazily již čtyři konvoje. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že chce, aby v Sýrii došlo k mírové dohodě.

V průběhu dopoledne došlo k přerušení evakuace, kdy podle syrské relevize odcházející povstalci porušili dohodu tím, že si vzali své zajatce s sebou. Podle agentury Reuters stříleli syrští spojenci vládnoucího režimu na konvoj autobusů opouštějících město.

Ruské ministerstvo obrany krátce nato oznámilo, že evakuace byla dokončena. Syrský povstalecký zdroj naopak agentuře Reuters sdělil, že v obklíčené části východního Aleppa, kde jsou ještě ohniska povstaleckého odporu, povstalci zůstali a že ji od začátku operace opustil jen zlomek lidí ve třech konvojích.

Syrská televize zveřejnila záběry desítek autobusů a sanitek, které se zapojují do evakuace. V pátek mohli obyvatelé města také prvně použít k evakuaci osobní automobily. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že se evakuační úsilí podle všeho zintenzivnilo. Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek odhadl, že akce potrvá několik dní.

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že odchod se týká 40 000 civilistů, kteří mají být přemístěni do západní části Aleppa. Dalších 10 000 lidí, kteří se mají přesunout do Idlíbu, tvoří až 5 000 povstalců a jejich rodiny.

Během páteční návštěvy Japonska Vladimir Putin řekl, že spolupracuje s tureckým prezidentem Erdoganem na uspořádání nového kola mírových jednání ve snaze dosáhnout všeobecného příměří na celém syrském území. Připomněl také, že turecká strana zprostředkovala dohodu o evakuaci Aleppa s opozicí. Prezident také dodal, že by se mohly obnovit mírové rozhovory mezi vládnoucím syrským režimem a opozicí.

Evakuace může ukončit dlouhý a brutální boj o východní Aleppo, ale jak řekl ve čtvrtek český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, syrská válka může trvat ještě roky. Na vyčerpání lidských sil a zásob zbraní nelze podle ministra spoléhat, protože bojovníci i zbraně přicházejí ze zahraničí. Zaorálek počítá s tím, že válka může trvat i dalších deset let. Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil význam humanitární pomoci, která do země směřuje, a řekl, že Česko je v tomto ohledu aktivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované