Hlavní obsah

Evakuace z Kábulu? Jedna z nejtěžších zkoušek armády i české diplomacie

Foto: Twitter @JakubKulhanek

Andrej Babiš, Jiří Baloun a Jakub Kulhánek.

Reklama

Premiér, ministr zahraničí a český velvyslanec na čtvrteční tiskové konferenci promluvili o pozadí evakuace českých občanů a místních spolupracovníků z Afghánistánu. Akci považují za zázrak. Dokonce velký.

Článek

Podle českého premiéra Andreje Babiše Česko na situaci v Afghánistánu zareagovalo „rychle a rozhodně a díky fantastické práci velvyslance Jiřího Balouna se záchranná akce povedla“. Diplomata ocenil i ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který mu udělil medaili Za zásluhy o diplomacii, tedy nejvyšší resortní vyznamenání.

Babiš dál prohlásil, že Česko už z Kábulu zachránilo „každého“, koho chtělo. Stejně jako už dřív ministr vnitra Jan Hamáček, tak Babiš označil akci za skončenou. Hamáček ale při rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že zachráněni jsou „skoro všichni“.

Do Afghánistánu by tak už další evakuační letoun letět neměl, čeští spolupracovníci nebo lidé s vazbami na Českou republiku však ještě mohou být z Kábulu převezeni za pomoci spojenců. Podle ministra Kulhánka jsou tímto způsobem dle nepotvrzených informací již dva takoví spolupracovníci převáženi americkým letectvem.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek mimo jiné uvedl, že evakuace byla jednou z nejtěžších zkoušek české diplomacie a armády za poslední roky. Výsledek záchranné akce pak označil za „velký zázrak“.

„Podařilo se nám zachránit naše armádní tlumočníky s jejich rodinami, všechny afghánské zaměstnance české ambasády s rodinami a další Afghánce s vazbou na Českou republiku určené k evakuaci,“ řekl Kulhánek s tím, že se prostřednictvím tří letů podařilo evakuovat celkem 170 Afghánců.

Podle Kulhánka česká armáda evakuaci zvládla výborně, i když neměla tak dobré vybavení jako „jiné a větší státy“, kterým se naopak záchranná akce často nepodařila. To podle Kulhánka dokazovaly i „scény s prázdnými nebo poloprázdnými letadly některých našich evropských partnerů“.

Po Babišovi a Kulhánkovi na tiskové konferenci promluvil i velvyslanec Jiří Baloun, který evakuaci koordinoval z místa. Ten se zase nechal slyšet, že během evakuace jeho tým komunikoval jak s tureckým vedením letiště, tak s americkou stranou a v poslední fázi i se samotným Tálibánem.

Reklama

Doporučované