Hlavní obsah

Evropské rozvolňování: Řekové jdou do barů, Španělé varují před druhou vlnou

Foto: Profimedia.cz

Přestože byla epidemická situace ve Španělsku i Řecku velmi rozdílná, ekonomicky se otevírají podobně.

Reklama

V Česku se v pondělí uvolňovala přísná protipandemická opatření. Podobně vykročily vlády i v zahraničí, například ve Španělsku nebo Řecku. Úřady ale varují: nepřehánějte to, přijde další vlna.

Článek

Španělská vláda rozdělila uvolňování restrikcí do několika fází. V pondělí 25. května začala první i druhá fáze. V každém regionu totiž epidemii zvládli jinak, proto se i uvolňovací pravidla rozdělila podle toho, kde a jak byla koronavirová nákaza intenzivní.

V první fázi, která se týká například Madridu, Barcelony, Toleda nebo Málagy, se budou otvírat obchody do 400 metrů čtverečních. Muzea a galerie si samy můžou určit, kolik návštěvníků dovnitř pustí. Restaurace a bary mohou otevřít svoje venkovní zahrádky.

„No, je to trochu zvláštní,“ popisuje atmosféru na jedné z madridských zahrádek její první návštěvník Jesus Gorna: „Je to první den, kdy můžeme takhle ven,“ říká agentuře AP.

Přidává se majitel restaurace, ve kterém si Jesus dává svoji první kávu, Roberto Fernandez: „Je to nádherný den, otevřeli jsme i trochu dřív, abychom mohli podávat snídaně,“ komentuje: „Jsme ale i smutní, přišli jsme o dva nejstarší stálé zákazníky. Chodili sem každý den,“ dodává Roberto.

V druhé fázi, která se ve Španělsku v pondělí spustila, se otevírají i vnitřní prostory restaurací a barů, avšak s povolenou 30 až 50procentní běžnou kapacitou. Regiony, mezi nimiž jsou například Kanárské ostrovy, La Rioja, Baskicko nebo Andalusie (kromě Málagy a Granady), si mohou samy určit, zda otevřou školy.

V sobotu navíc španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že by se v červenci mohla země otevřít i pro zahraniční turisty. Nedodal však přesné datum ani podrobnosti, za jakých podmínek to bude možné. Turismus je jedním z pilířů španělské ekonomiky.

„Španělsko potřebuje turismus a turismus potřebuje bezpečí. V destinaci i v místě, odkud turisté pocházejí,“ komentoval Sánchez na tiskové konferenci. Dodal také, že by se v létě cizinci mohli zbavit povinnosti čtrnáctidenní karantény.

Politici však varují před bezmyšlenkovitým uvolňováním všech restrikcí. Španělsko se zařadilo mezi vůbec nejpostiženější evropské země koronavirovou nákazou a karanténní opatření byla velmi přísná. Omezení pohybu například dovolovalo lidem projít se pouze kolem vlastního bloku. A to i dětem, za což španělská vláda čelila kritice.

Epidemiologové ve Španělsku ale především varují, že přijde další vlna nákazy a že mají Španělé dodržovat hygienická pravidla, například mít stále zakrytá ústa a nos. Lidé by si také měli podle odborníků zvyknout na určitou flexibilitu a schopnost se přizpůsobit. „Přijdou další vlny, s uvolněním restrikcí se tomu nevyhneme,“ komentuje pro španělský deník El País epidemiolog Pere Godoy.

„Dobré ráno a buďme zodpovědní,“ zatweetoval madridský starosta José Luis Martínez-Almeida.

Řekové žijí venku

Také v Řecku se od pondělí začala koronavirová opatření uvolňovat. Po necelých dvou měsících se otevírají restaurace, kavárny a bary. Řekové také znovu mohou cestovat i po ostrovech. Na rozdíl od zmiňovaného Španělska však Řecko hlásí velmi rozdílné statistiky. Na covid-19 tam zemřelo 172 lidí, zatímco ve Španělsku téměř 30 tisíc.

„Myslím, že už všichni tak trochu snili o tom, že půjdou ven, byli jsme doslova hladoví po tom jít ven,“ popisuje zákazník aténské kavárny Michalis Kapadais pro agenturu AP: „Řekové žijí venku, nemůžete nás zavřít vevnitř,“ dodává.

Podle vládních dat do Řecka přicestovalo v loňském roce více než 34 milionů lidí, kteří tam utratili více než 18 miliard eur. Právě s Řeky jednalo minulý týden i české Ministerstvo zahraničí, a to o letní sezoně. Řeč je aktuálně o přesné podobě turistické návštěvy, včetně diskuse nad povinností cestujícího mít negativní test na covid-19.

Letní sezona má v Řecku začít o něco dříve než ve Španělsku, a to v polovině června. Otevřou se hotely a na dobré cestě je i obnova mezinárodních přímých letů, díky nimž se turisté dostanou i na řecké ostrovy.

Reklama

Doporučované