Hlavní obsah

Tento způsob léta možná bude nakonec šťastným. Češi jednali o otevření hranic

Foto: Profimedia.cz

Češi možná letos o své plážové dovolené nepřijdou.

Reklama

Článek

České ministerstvo zahraničí mělo v uplynulém týdnu napilno – poslední dny jednalo s různými státy Evropy o otevření hranic před letní sezonou.

Moře, pláž, slunce. Pro mnoho Čechů idylka, bez které si nedokážou představit léto. Jak to ale bude letos? Podle vývoje v posledních dnech se zdá, že ani tento rok bychom o svou dovolenou přijít nemuseli. A co je důležitější – že by lidé, kteří v turistických destinacích žijí, nepřišli o obživu.

Celý tento týden jednal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se svými protějšky na Slovensku, v Rakousku, Německu, ale také v Řecku. Společně se domlouvali na podmínkách pro turisty, kteří plánují své dovolené na letní sezonu. Bude před cestou potřeba negativní test na koronavirus nebo jiné dokumenty, které před pandemií v schengenském prostoru nebyly nutné? Mluvilo se ale samozřejmě i o obnově ekonomické infrastruktury, která je stále ještě ochromená kvůli protipandemickým opatřením.

Navíc ale Evropská komise minulý týden zveřejnila „kuchařku“, podle které by se členské státy měly řídit v nadcházející letní sezoně. Doporučila mimo jiné otevřít hranice ještě před začátkem července a zdůraznila především, aby státy nedělaly rozdíly mezi jednotlivými národnostmi při posuzování toho, koho do své země pustí a koho ne.

Například české ministerstvo ale podle domluvených jednání upřednostňuje domluvu bilaterálního rázu. A hovoří právě o rozdělení zahraničních turistů na škále rizikovosti. Preference dvoustranných dohod iniciovaly cestovní kanceláře: „My jsme byli ti, kteří iniciovali dvoustranné dohody, to byla naše myšlenka a ujala se,“ řekl Checkpointu šéf Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Jak vypadalo zákulisí jednání o turistické sezoně? Proč jednání vede ministr Petříček, ale také premiér Babiš a vyjadřuje se k tomu dokonce i náměstek Prymula? Jak doléhají zmatečná jednání na konkrétní lidi? A jak otevření hranic řeší mimo Evropu?

Na tyto otázky odpovídá aktuální díl Checkpointu. Pusťte si ho v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované