Hlavní obsah

V Chuchli se sejdou dostihové hvězdy. Startuje i kůň, který vyběhal 50 milionů

Program ve Velké Chuchli začíná ve 13:30, hlavní dostih odstartuje v 16:30.Video: Jakub Burian, Profimedia.cz

 

Reklama

Čtvrtý ročník prestižního Evropského poháru žokejů přilákal také řadu zvučných jmen dostihových koní, v čele s hvězdným Gordonem Lordem Byronem. Hlavní dostih dne má dotaci 2,6 milionu korun, což z něj dělá nejbohatší rovinový dostih ve střední Evropě.

Článek

Dostihové závodiště ve Velké Chuchli bude dnes svědkem velkého svátku, odborníci dokonce mluví o dostihové akci dekády.

Čtvrtý ročník Evropského poháru žokejů přilákal do Prahy šestnáct žokejů z patnácti zemí světa.

„Jsem nadšený, že zde mohu startovat. Už když jsem se na trať poprvé podíval, tak se mi moc líbila. Chci podat co nejlepší výkon a samozřejmě vyhrát,“ říká nejlepší kyperský žokej Konstantinos Kapodistrias. Celkem se do Prahy sjelo šestnáct žokejů z patnácti zemí světa.

A nabito bude také mezi koňmi. Hlavní hvězdou je irský hnědák Gordon Lord Byron, který za svou kariéru vyběhal přes 50 milionů korun. Navíc je prvním dostihovým koněm, který kdy na dostih do České republiky přiletěl. „Má obrovský příběh. Byl koupený za dva tisíce eur, měl zlomenou pánev a nikdo ho nechtěl. Teď je z něj opravdová hvězda a troufám si říct, že takový kůň zde ještě nikdy nebyl,“ myslí si jeden z organizátorů Tomáš Machovský.

Velká zkouška to bude také pro závodiště ve Velké Chuchli, které je nejvytíženější dostihovou dráhou v Česku. Závodí se zde už od roku 1906, ovšem podobně prestižní akce tady ještě nebyla. Do jeho opravy by měla rodina miliardáře Radovana Vítka investovat v příštích letech stovky milionů korun. V plánu je například i jezdecká hala pro zimní provoz.

Atraktivní program začíná ve Velké Chuchli o půl druhé, hlavní dostih s dotací přes 2 a půl milionu korun, což z něj dělá nejbohatší rovinový dostih ve střední Evropě, odstartuje o půl páté. „Můj sen je, že dorazí pět tisíc diváků. Jde o opravdu významný dostih, nebál bych se to přirovnat k fotbalové Lize mistrů,“ dodává organizátor Milan Baraník.

Reklama

Související témata:

Doporučované