Hlavní obsah

Telefon z Mosulu: Jdeme si pro ženy, vzkazují Kurdové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Zatímco se smyčka okolo Islámského státu utahuje, zločiny zřejmě páchá i druhá strana.

Článek

Málokdo udělal pro porážku Islámského státu tolik, co oni. A málokdo má tolik důvodů dál bojovat. Pešmergům, kurdským ozbrojencům, kteří dokázali v nejtěžších chvílích zastavit postup radikálů, jde i při postupu na Mosul o hodně.

„V rukou extremistů je pořád zhruba tisíc našich žen. Nevíme, kolik z nich je v Mosulu a kolik přesunuli jinam, třeba do Sýrie. My ale nepřestaneme útočit, dokud je neosvobodíme," řekl Seznamu přímo z frontové linie Ali Awni, kurdský politik a jeden z velitelů pešmergů.

Na začátku třetího dne ofenzivy na Mosul, zdaleka nejdůležitějí bašty Islámského státu, postupovaly kurdské jednotky jen pomalu. Naděje, že islamisté předem prohranou bitvu proti dvacetinásobné přesile vzdají bez krveprolití, Awni brzdí: „V Mosulu se pečlivě opevnili. Myslím, že nejhorší boje nás čekají teprve v samotném městě, které zřejmě úplně zničí.“

Už teď na postupující jednotky útočí sebevražední útočníci. Jeden z nich, který do útočících vojáků najel s autem plným výbušnin, podle Awniho zabil několik lidí.

Šíité versus sunité

Ne vždy navíc zabíjí Islámský stát.

Dlouhé věznění bez soudu, únosy, mučení, vraždy. To vše přisuzuje Amnesty International v čerstvé zprávě irácké armádě a především šíitským milicím, které bojují na její straně. Organizace má zprávy o několikadenním bití nebo o zavírání tisíců lidí v táborech, které fungují jako de facto vězení.

Často se přitom jedná o uprchlíky, kteří museli opustit domovy kvůli zvěrstvům Islámského státu. Půdorys násilností je stále stejný. Šíité proti sunitům. Většinovými šíity ovládaný kabinet v Bagdádu většinu období po pádu Saddáma Husajna systematicky diskriminoval konkurenční náboženskou skupinu. Právě tahle frustrace přispěla k tomu, že někteří obyvatelé Mosulu, kteří teď počítají každou minutu do konce vlády, vítali stejné islamisty před dvěma lety s otevřenou náručí. Teď je možná čeká msta iráckých vojáků. Pád černé vlajky nad Mosulem by mohl znamenat jen začátek dalšího kola krvavého klinče, ve kterém je zaklesnutá irácká společnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované