Hlavní obsah

Exkluzivně: Ti nejohroženější podporují vládu Andreje Babiše nejvíc

Foto: Profimedia.cz

Senioři přijímají mimořádná opatření sportovně a vládu podporují.

Reklama

Průzkum agentury STEM pro Seznam Zprávy ukazuje, že senioři ze všech věkových skupin nejvíce souhlasí s přijímanými opatřeními a důvěřují krokům vlády.

Článek

Pandemie koronaviru ohrožuje ze všech věkových skupin nejvíce seniory. Právě u starších a chronicky nemocných lidí je největší riziko, že případné nákaze podlehnou. V Česku zatím na koronavirus zemřelo devět lidí. Nákaze podlehl sice i 45letý pacient, ten se ale léčil s rakovinou. Průměrný věk ostatních obětí byl 85 let.

I kvůli ochraně nejstarší skupiny obyvatel vyhlásila vláda zákaz shromažďování, přerušila výuku na školách, vyhlásila nouzový stav a následně uzavřela většinu obchodů a restaurací, zakázala cesty z a do zahraničí a omezila volný pohyb osob.

Metodika průzkumu

Dotazování probíhalo od 23. do 25. března online (CAWI) a telefonickým dotazováním (CATI). Šetření se zúčastnilo 1008 obyvatel ČR nad 18 let. Respondenti byli vybíráni kvótně podle pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště a regionu.

Tedy před tím, než se koronavirus výrazněji rozšířil i do domovů důchodců. Mimo jiné v Českém Krumlově, v Litoměřicích nebo pražské Michli.

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro Seznam Zprávy ukazuje, že opatření ze všech věkových skupin nejlépe zvládají právě lidé nad 60 let. Téměř 71 procent se s opatřeními vyrovnává celkem bez problému, na rozdíl od lidí ve středním věku (57, respektive 58 procent). S většími problémy nebo velmi těžko se s dopady potýkají jen 2 procenta seniorů. Nejméně v porovnání s ostatními věkovými skupinami. Starší lidé si totiž uvědomují, že opatření jsou zaváděna právě proto, aby nebyli vystaveni riziku.

„Celkově bere mimořádná opatření populace se stoickým klidem oproti očekáváním před 14 dny, že vypukne panika a budou se vykupovat obchody. Zvlášť na lidi v důchodovém věku se bere veliký ohled a klade se důraz na jejich bezpečí. Lidé nad 60 let přijímají opatření lépe, protože chápou, že jsou zaváděna hlavně s ohledem na ně,“ komentuje výsledky průzkumu sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík

Foto: Exkluzivní průzkum agentury STEM pro Seznam Zprávy

Nejlépe zvládají opatření proti šíření koronaviru starší lidé a ti s nižším vzděláním.

Nebývalá mezigenerační solidarita

Jedním z důvodů je ale i to, že na rozdíl od pracujících se lidé nad 60 let mohou většinou spolehnout na důchod. Aktuální opatření se tak podle průzkumu nedotknou finanční situace 62 procent nejstarších lidí, to samé naopak tvrdí jen zhruba 40 procent respondentů v mladších věkových kategoriích. Uskromnit se třeba už teď musí pětina dotazovaných ve věku 30-44 let.

„Ochlazení nebo hibernace ekonomiky se jich tak přímo teď nedotýká. To se může změnit až v budoucnu, pokud se například nebudou valorizovat důchody. Nedotýkají se jich navíc těžkosti, které mají rodiny s dětmi ve školním věku,“ vysvětluje Buchtík.

Stěžejní je v přijímání omezujících nařízení i nebývalá solidarita napříč generacemi. Průzkum ukazuje, že dvě třetiny lidí znají několik dobrých příkladů pomoci i mimo rodinu, například s ochrannými pomůckami nebo právě v péči o seniory. Dobrovolnické a charitativní organizace pomáhají s dovážkou potravin nebo léků a jednotliví dobrovolníci nabízí seniorům třeba roušky nebo jinou pomoc. A nejstarší populace to vnímá.

Nejvíce je vidět sounáležitost na vesnicích a v menších obcích. Ale i ve velkých městech nad 90 tisíc obyvatel 59 procent respondentů říká, že se nejedná o nějak výjimečné skutky, ale o pomoc, kterou pozorují ve svém okolí pravidelně.

„Není to jen mediální bublina, že by si novináři vybírali pouze ojedinělé případy, společenskou solidaritu vnímají všichni lidé bez ohledu na věk nebo vzdělání,“ říká Buchtík.

Vláda pro seniory, senioři pro vládu

Kde se ale dá pozorovat rozdíl mezi generacemi, je hodnocení přijímaných opatření vládou Andreje Babiše. Hlavně co se týká intenzity podpory jednotlivých kroků.

Obecně se zatím vláda těší relativní vysoké důvěře. V celé populaci s jejími kroky rozhodně nebo spíše souhlasí 83 procent lidí. Největší podporu má ale právě mezi nejstarší populací. Na otázku, jestli vláda jako celek dobře zvládá situaci okolo koronaviru a včas zavádí účinná opatření, odpovědělo přes 61 procent respondentů nad 60 let „určitě ano“. Tu samou odpověď zvolilo zhruba 30 procent lidí ve středním věku a dokonce jen 21 procent dotázaných od 18 do 29 let.

„Ovlivňuje to několik faktorů. Lidé v předdůchodovém nebo důchodovém věku jsou častěji voliči ANO a ČSSD a tím pádem budou více důvěřovat vládě. Podepisuje se na tom ale právě i ohled vlády na tuto skupinu obyvatel a rychlé přijímání opatření,“ dodává Buchtík.

Foto: Exkluzivní průzkum agentury STEM pro Seznam Zprávy

Nejvíc podporují vládu starší a s nižším vzděláním. Nejméně nejmladší a vysokoškoláci.

Přímo seniorům vyšla vláda například vstříc vyhrazením doby, kdy si mohou dojít nakoupit. Nejenže určila dvě hodiny, během nichž mohou do obchodu přijít jen lidé starší 65 let, ale ještě nejstarším lidem na přání vyhrazenou dobu upravila. Původně platil čas od 10 hodin do 12, to ale seniorům nevyhovovalo, a tak se vyhrazené nakupování přesunulo na dobu od 7 do 9 hodin. To ale zase nabouralo pracovní dny zaměstnanců a živnostníků, a proto se čas nákupu pro seniory o hodinu posunul. Od 23. března tak platí pro seniory čas 8 až 10 hodin vyjma obchodů do 500 metrů čtverečních, které ale musí důchodcům v případě nákupu vyjít vstříc a upřednostnit je před ostatními zákazníky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navíc slíbil, že seniorům rozhodně nevezme slevy. To navrhoval předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, protože senioři ráno zlevněné zboží často vykoupili a navíc by rozvoz slevových letáků mohl být potenciálním zdrojem šíření koronaviru.

„Slevové akce je potřeba ponechat,“ vymezil se jasně proti návrhu Prymuly předseda vlády Babiš.

„Pro část starších lidí je vyhrazení doby pro nakupování symbolicky strašně důležité,“ vysvětluje Buchtík.

Nedostatek roušek se promíjí

Starší lidé vládu navíc podporují, ačkoliv se jí nepodařilo sehnat dostatečné množství ochranných pomůcek. Češi včetně seniorů si tak museli ušít látkovou roušku nebo si ji sehnat jinak, aby splnili nařízení o povinném nošení ochrany obličeje na veřejnosti. Roušky navíc dobrovolníci šijí i pro sestry nebo lékaře v nemocnicích, kde jich je také i přes dodávky z Číny stále nedostatek. U seniorů mají zdravotníci a hygienici navíc nejvyšší podporu. Zhruba 91 procent z nich je přesvědčeno, že odvádí skvělou nebo dobrou práci. To samé si myslí průměrně 83 procent lidí.

Přitom právě v domovech pro seniory je situace často horší než v nemocnicích nebo ordinacích lékařů a zubařů. Zdejší personál má jen minimální počet ochranných pomůcek, protože jim je stát nezvládl zajistit. I kvůli tomu se nakazili obyvatelé domova pro seniory v pražské Michli nebo pečovatelských domů SOVY v Českém Krumlově.

„V tuhle chvíli to jsou lidé vládě ochotní prominout. Jejich pohledem možná ochranných prostředků nebylo dost, ale stát reagoval velmi efektivně a rychle. Ve sdělovacích prostředcích navíc každý den běžely záběry přistávajících letadel s tunami materiálu z Číny. Bezesporu to ale bude předmětem další diskuze a dost možná i předvolební kampaně před krajskými volbami,“ dodává Buchtík.

Reklama

Doporučované