Hlavní obsah

„Stát na nás zapomněl.“ Nedostatek ochranných pomůcek v domovech seniorů si vybírá daň

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Epidemie koronaviru zasáhla v Česku ty nejvíce zranitelené. Seniory v pečovatelských zařízeních. Měli být chráněni ze všech nejvíc, a přece dosud domovy nemají k ochraně dostatek potřebných prostředků.

Článek

Aktualizace: Opravili jsme původně chybné „Lovosický dům pro seniory U trati“ na správné „Litoměřický dům pro seniory U Trati“. Za chybu se omlouváme.

Domov pro seniory v pražské Michli: dvě ženy zemřely po nakažení koronavirem, několik dalších nakažených seniorů bylo převezeno do Nemocnice Na Bulovku.

Koronavirus v sociálních službách Sovy v Českém Krumlově: šest nakažených seniorů, dva ve věku kolem devadesáti let jsou hospitalizováni. Čtyři zaměstnanci hlásí pozitivní test.

Litoměřický dům pro seniory U Trati: po objevení koronaviru u jednoho z pacientů se celý dům ocitl v karanténě.

Takové jsou zprávy těchto dnů.

Víme, že průměrný věk obětí COVID-19 v Itálii je 79 let. V Německu o dva roky více. V Česku evidujeme ke čtvrtečnímu večeru devět obětí. Jejich průměrný věk 77 let.

Senioři by měli být nejvíce chráněni, ale ze zjištění Seznam Zpráv plyne, že tomu tak zdaleka není. Naopak.

Z ankety, kterou pro Seznam Zprávy uspořádala mezi svými členy Asociace poskytovatelů sociálních služeb k minulému pátku, vyplynulo, že tři čtvrtiny organizací pomáhající seniorům měly zásobu jednorázových roušek menší než sto kusů. Respirátory neměly skoro žádné. A chyběla dezinfekce. Ankety se zúčastnilo 208 poskytovatelů sociálních služeb. Z poloviny to byly právě domovy pro seniory.

A navzdory tomu, že vláda od minulého pátku prezentuje masivní přísun ochranného materiálu z Číny, k seniorům a k lidem, kteří o ně pečují, se však tento materiál nedostal.

„Situace se nezhoršila, ale žádná výrazná změna k lepšímu se také nekoná,“ hodnotí výsledek Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociální péče.

Ankety se zúčastnilo 374 poskytovatelů sociálních služeb, o třetinu více než minulý týden. 43 procent zařízení má stále v zásobě méně než sto roušek. Tedy naprostý nedostatek.

Desetina má méně než padesát kusů a osm procent nemá dokonce ani jednu. Ještě horší je situace s respirátory. Takzvané trojkové respirátory nemá 90 procent dotazovaných. Stále chybí ochranné brýle a jednorázové obleky. Situace se naopak zlepšila u dezinfekce. Většina zařízení má zásoby na pět dnů a více.

„Stát na nás zapomněl,“ shrnuje ve výše zmíněných sociálních službách Sovy z Českého Krumlova, kde se koronavirus objevil, ředitelka Ivana Ambrusová.

Do úterý neměli skoro žádné ústenky. Používali výhradně látkové roušky ušité od „dobrých duší“. Od kraje získali 53 jedničkových a 6 dvojkových respirátorů.

„Zlom nastal v úterý. To jsme dostali sedmnáct set jednorázových roušek, ochranné obleky, brýle i pár respirátorů. I když je to dost, šíření viru to ale stejně nezabránilo,“ konstatuje Ambrusová.

Kdyby ochranné prostředky měla ředitelka k dispozici, pomohlo by to? „Možná ano, možná ne. Nedokážu to říct. Doteď nevím, jak se sem ten vir dostal. Naše holky jsou velmi pečlivé a svědomité při péči o seniory,“ uzavírá Ambrusová.

Jiří Horecký z Asociace pro sociální služby zmiňuje další problém. Není jasné, podle jakého klíče se ochranné pomůcky vůbec rozdělují.

„Ředitelé sociálních služeb dostanou výzvu, že se mají dostavit tam a tam. Do poslední chvíle nevědí, co a v jakém množství dostanou. Někde jsou v prioritách vysoko, jinde zase nízko.“

Za pravdu mu dává Hana Německá, ředitelka domova pro seniory Lumina. „Máme ten nejužší styk se starými, nejvíce ohroženými lidmi. Naše ošetřovatelky je krmí, provádějí hygienu, ale v přídělech ochranných prostředků se cítím, jako bychom byli v té poslední linii,“ stěžuje si.

A uvádí příklad: Ve dvou domech na okraji Brna žije zhruba sto seniorů a stará se o ně padesát zaměstnanců. V polovině týdne dostala z kraje výzvu, že si má vyzvednout ochranné prostředky. Dostala 650 jednorázových roušek.

Hana Německá vypočítává, že kdyby je používali tak, jak mají, vydrží jim tato „zásoba“ zhruba na dva dny. „Ano, máme strach, že vir můžeme přinést. Nakazit seniory i sebe. Ale tak to bohužel prostě je. Prostě zatínáme zuby a děláme, co můžeme.“

Reklama

Související témata:

Doporučované