Hlavní obsah

Exministr Chovanec: Hamáček má co vysvětlovat, o Vrběticích musel vědět

Foto: Profimedia.cz

Milan Chovanec jako ministr vnitra na tiskové konferenci na konci října 2014 po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

Reklama

Milan Chovanec (ČSSD) byl ministrem vnitra v době, kdy se řešil výbuch vrbětického muničního skladu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné kritizuje zmatečné chování Andreje Babiše a Jana Hamáčka kolem cesty do Moskvy.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček tvrdí, že klíčové informace o podílu Ruska na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích se dozvěděl v pátek večer. A byl to důvod, proč narychlo rušil plánovanou cestu do Moskvy.

Jeho stranický kolega a exministr vnitra, za nějž se výbuch odehrál, Milan Chovanec ale tvrdí, že informace musel mít Hamáček dříve. „Neumím se představit, že by Hamáček neměl k dispozici relevantní informace o takto závažném případu,“ říká Chovanec v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vy jste jako ministr vnitra řešil výbuchy ve Vrběticích. Co říkáte na informace o ruských špionech, o kterých včera informovali premiér Andrej Babiš a váš nástupce ministr vnitra Jan Hamáček?

Překvapilo mě to, byla to pro mě nová informace. Tehdy šlo o masivní výbuch a ohrožení lidských životů. Tehdy to naštěstí nedopadlo tím nejhorším způsobem, protože sklady byly plné munice, vedle byl závod na přepracování paliva a v okolí několik vesnic. Kdyby došlo k výbuchu v celém rozsahu, bylo by podstatně víc zraněných a zemřelých. Policie, pyrotechnici a hasiči tehdy odvedli skvělou práci.

Měli jste tehdy informace o tom, že by útok mohl souviset s ruskými aktivitami?

Neměli. Tehdy se incident dával do souvislosti s činností dvou lidí, kteří v jednom skladu zahynuli. To byla vyšetřovací verze, která se tehdy jevila jako nejpravděpodobnější.

Co spustilo zvrat ve vyšetřování?

To neumím posoudit. Tipnul bych si, že jde o nové skutečnosti a informace, které pocházejí od některé z tajných služeb. Musely se objevit nějaké zásadní informace zpravodajského charakteru, které vyšetřování daly aktuální směr.

Objevují se informace, že někteří členové vlády informace o činnosti ruských agentů měli již několik dnů. Jak hodnotíte oznámení premiéra a ministra v sobotu večer?

Celé mi to nedává smysl. Když jsem byl ministrem, naši ministerskou cestu vždy schvalovala vláda, měli jsme schválený mandát a scénář cesty. Neumím si představit, že bych někam vyrazil, aniž bych od vlády měl souhlas. Všichni věděli, co kam jedu dělat. Ve finále to byl vždy premiér, který cestu musel odsouhlasit. Takže nechápu, co to předváděli premiér Babiš s ministrem Hamáčkem ohledně cesty do Moskvy. Proč premiér říkal, že ministru Hamáčkovi cestu do Moskvy důrazně nedoporučil? Vždyť stačilo cestu nepovolit.

Měla by vláda informace o pozadí ruského útoku zveřejnit?

Jednoznačně, teď máme mnohem více otázek než odpovědí, veřejnost a celá Česká republika si informace zaslouží. Když už tiskovka s oznámením musela být v sobotu večer, nechápu, že dnes nezasedá bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. Očekával bych dnes i mimořádné zasedání vlády. Je strašně špatně, že se množí různé spekulace, aspoň poslanci by měli dostat relevantní informace, protože teď z toho začíná být informační chaos.

Věděl podle vás ministr Hamáček o ruském útoku na Vrbětice v době, kdy projevoval zájem odjet na jednání do Moskvy, které mu až v pátek premiér zakázal?

Stačí se podívat na zákon o tajných službách a na to, kdo je příjemcem utajovaných informací. Vedle prezidenta, premiéra jsou to i ministr zahraničí a ministr vnitra. Včera jsem zaznamenal několik výroků nedávného ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který se vyjádřil tak, že o daných informacích o ruské aktivitě věděl a dostal je ještě jako ministr zahraničí. Jestliže to věděl Petříček, informace musel mít i ministr vnitra Hamáček. Navíc je potřeba si uvědomit, že případ vyšetřuje NCOZ. Policie spadá pod vnitro, takže si neumím představit, že by Hamáček neměl k dispozici relevantní informace o takto závažném případu.

Prosazovat cestu do Moskvy a vědět takové informace o vrbětickém útoku, není to eufemisticky řečeno nezodpovědné politické chování?

Pokud to nemá nějaké „bé“, které zatím netušíme, působí to na mě fakt zvláštně. O té cestě měla rozhodovat vláda, není možné, aby si ministr sám usmyslel, že se někam vypraví. Nechápu, že se pak ještě s premiérem fackovali přes média, kdo kam může a nemůže letět. Premiér má finální slovo a mohl rovnou let zatrhnout. Pokud pan Hamáček informace měl, a přesto chtěl do Moskvy odletět, má tedy opravdu co vysvětlovat.

Pokud se neukáže nějaké „bé“, jak vy říkáte, neměl by Jan Hamáček odejít z vlády?

Pan ministr má hodně co vysvětlit. Minimálně by měl vystoupit před bezpečnostními výbory Sněmovny a Senátu a svou pozici obhájit. Nechci ho takhle na dálku vyzývat k rezignaci, protože nesedím u aktuálních informací. Zatím je to ale podáváno tak, že Janu Hamáčkovi nezbude než velice precizně celou věc kolem své cesty do Moskvy osvětlit a vysvětlit svou pozici.

Co mohlo být motivem Rusů zaútočit na sklad ve Vrběticích? Objevují se informace o souvislostech s válkami na Ukrajině či v Sýrii, bývalý premiér Bohuslav Sobotka řekl, že jedním z cílů útoku byla politická destabilizace České republiky.

Naše vláda byla dlouhodobě pod tlakem. Panu premiéru Sobotkovi rok po výbuchu někdo hacknul e-mail, nikdy se nezjistilo, kdo tento útok spustil, zadal a komu měl sloužit. K tomu tu máme globální hry. Na Ministerstvu vnitra jsem tehdy rozjel odbor, kterému se hanlivě říkalo Odbor pravdy. Šlo ale o důležité oddělení pro boj v takzvané hybridní válce, která se teprve za nás začala brát vážně. Mrzí mě, že tyto aktivity na vnitru v poslední době trochu usnuly.

Každopádně co současná situace nejvíce potřebuje, je, aby veřejnost dostala ucelené informace o ruském útoku. V opačném případě nastane informační chaos, nesmí se hrát na to, že jde o utajované informace. Pak se tedy neměla dělat sobotní tiskovka. Pokud se co nejdříve nedozvíme podrobněji o celém případu, politickou situaci to ve výsledku bude jen destabilizovat. Je nezodpovědné nechat kvasit různé spekulace, které hybridní válku budou jen přiživovat.

Jakým způsobem se podle vás zjištění o Vrběticích projeví na dalším chování Pražského hradu a prezidenta Miloše Zemana? Oslabí to ruskou kartu před podzimními volbami?

Rusko tu bylo, je a bude, jeho zájmy v Evropě nelze přehlížet. Je potřeba s ním hrát ve stylu já-pán, ty-pán. Musíme se opírat o struktury EU a NATO.

Nejvíce se teď mluvilo o dodávkách ruských vakcín proti covidu a dostavbě Dukovan, u které prezident Zeman otevřeně lobbuje za Rosatom.

Dění kolem Sputniku jsem považoval za falešnou hru. Pokud nemá schválení Evropské lékové agentury, není o čem se bavit. Až ho mít bude, ať se s ním lidé, co budou chtít, klidně očkují. Létat ale kvůli tomu do Moskvy, když sám Babiš říká, že má vakcíny domluvené? To jsem nepochopil. Ohledně Dukovan je důležité, aby si vicepremiér Karel Havlíček přečetl doporučení a varování našich tajných služeb, které před nebezpečími ruských a čínských zájmů hovoří jasně.

Může vrbětický případ posílit bezpečnostní služby, které zejména prezident Zeman v posledních letech neustále napadá a snaží se je v očích veřejnosti zesměšnit?

Myslím si, že roli Bezpečnostní informační služby (BIS) to posílí, zejména v rámci přetlačování s Hradem. Nejde jen o ředitele BIS pana Koudelku, ale o celé směřování naší země. Nepředpokládám, že by se informace o Vrběticích ukázaly jako nevalidní, takže jsem přesvědčený, že prezident Zeman by měl uznat, že naše tajné služby nejsou žádní čučkaři, jak v minulosti říkal.

Reklama

Doporučované