Hlavní obsah

Exministr Kremlík čelí kárné žalobě za to, že pomohl novinářům

Foto: vlada.cz

Vladimír Kremlík z doby, kdy vedl ministerstvo dopravy.

Reklama

Bývalý ministr dopravy umožnil novinářům pořídit nahrávku ze schůzky s právníkem Martinem Janouškem, o kterém tvrdil, že mu nabídl 1,5milionový úplatek.

Článek

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík čelí podle Hospodářských novin kárné žalobě za to, že umožnil novinářům pořídit nahrávku ze schůzky s právníkem Martinem Janouškem

Kárnou žalobu podala Česká advokátní komora na začátku minulého týdne na základě stížnosti, kterou na Kremlíka podal letos v únoru jeho známý a zároveň právník Martin Janoušek. Kremlík, který se dnes živí jako advokát, Janouška na začátku roku obvinil, že se ho ještě coby ministra dopravy pokusil podplatit. Janoušek to ale popírá. Kromě stížnosti u České advokátní komory podal na Kremlíka i trestní oznámení.

O případu informovaly jako první Seznam Zprávy. Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík 14. ledna sdělil šéfovi BIS Michalu Koudelkovi, že mu Janoušek před loňskými vánočními svátky nabídl úplatek 1,5 milionu korun, a to za ovlivnění zakázky na mýtného supervizora. Žádné důkazy ale nepředložil.

Komora v žalobě podle Hospodářských novin uvedla, že Kremlík podle ní porušil zákon, když tím, že novinářům umožnil pořídit nahrávku s Janouškem, nezákonně zasáhl do soukromí jiného člověka a porušil etický kodex vyplývající ze zákona o advokacii.

„Oznámení o kárné žalobě jsem dostal, to je pravda. Nic k tomu ale říkat nechci,“ reagoval pro Hospodářské noviny Janoušek.

Komentovat situaci nechtěl ani Kremlík. „Nepřísluší mi veřejně komentovat jakékoliv procesní úkony orgánů České advokátní komory. Mám plnou důvěru v nestrannost a profesionalitu rozhodování orgánů komory,“ napsal deníku.

Činnost mýtného supervizora pro stát 13 let zajišťovala nadnárodní firma CGI a i loni měla velkou šanci od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získat novou zakázku. Na dalších deset let. Nicméně Kremlík kvůli průtahům při posuzování zakázkového řízení u antimonopolního úřadu zvažoval, že kontrakt raději svěří státnímu podniku Cendis.

Nejistota vedla k tomu, že ŘSD na konci listopadu v hodině dvanácté prodloužilo končící starý kontrakt s CGI o další tři měsíce. A to formou dodatku jako „vícepráce“. Není jisté, zda to bylo v souladu se zákonem, pochybnosti údajně mělo i vedení ministerstva dopravy.

ŘSD si ale podle tří zdrojů redakce Seznam Zpráv objednalo dva právní posudky, o které se při prodloužení této zakázky opřelo. První měl být od Advokátní kanceláře Jansta, Kostka, druhý právě od Janouškovy Rowan Legal.

Reklama

Doporučované