Hlavní obsah

Expert: Konvička je solitér, antiislamističtí kolegové od něj dali ruce pryč

„Vyvolávání strachu je základem pro politiku toho druhu, kterou Martin Konvička dlouhodobě razí.“

Reklama

Reportérka Šárka Kabátová v rámci pravidelného natáčení pořadu My, který se věnuje nejrůznějším českým komunitám, zavítala mezi příznivce kdysi trestně stíhaného protiislámského aktivisty Martina Konvičky. „Zastává apokalyptické konspirativní teorie, v poslední době obzvlášť fantasmagorické,“ hodnotí jeho působení politolog Jan Charvát.

Článek

Čím je Martin Konvička tak přitažlivý pro své příznivce?

Tím, že říká to, co chtějí slyšet, ale odbornějším jazykem a zaštítěné autoritou vysokoškolského docenta.

Když vidíte video, jak lze hodnotit postoje lidí, kteří poskytli rozhovor?

Je to poměrně stručné, škála jde od „Úplně se mi to nezdálo, ale byl jsem zvědavý“ až po „Má naprostou pravdu“, přičemž spojujícím momentem je určitá nedůvěra k oficiálním stanoviskům a tradičním médiím. Některé rozhovory obsahují i kritické názory na současnou politiku, nicméně výrazně vágní.

My, s Konvičkou. Nový díl publicistického pořadu reportérky Šárky Kabátové. Redakce upozorňuje, že i ve videu, které vám předkládáme jako součást dokumentární série, pronáší Martin Konvička problematické výroky. Některé se pohybují na hraně paragrafu trestního zákoníku o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.Video: Seznam Zprávy

Jakou politiku vlastně aktuálně Martin Konvička nastoluje?

Na jedné straně stále tu samou – tedy antiislámskou a antiunijní. Na straně druhé doplnil tuto politiku o poměrně rozsáhlou tříšť různých konspirativních teorií, zaměřených jednak proti islámu, ale podstatně více proti Evropské unii, politickému establishmentu a neziskovým organizacím. Nicméně pan Konvička je dnes spíše solitér, většina jeho bývalých antiislamistických kolegů od něj dala ruce pryč kvůli jeho výrokům, které se jim zdají být příliš extrémní, a také kvůli tomu, jakým způsobem rozložil Blok proti Islámu.

Do jaké míry Martin Konvička zastává extremistické postoje?

Nepatřím mezi zastánce teorie extremismu. Nicméně domnívám se, že podle definice extremismu dle Ministerstva vnitra ano. Podle mého soudu zastává zejména apokalyptické konspirativní teorie, v poslední době obzvlášť fantasmagorické.

Jak moc u něj hraje roli vyvolávání strachu a nenávisti v lidech? Jaké strategie Martin Konvička využívá?

Vyvolávání strachu je základem pro politiku toho druhu, kterou dlouhodobě razí. Strach je velmi silná emoce a je díky němu možné lidi lépe mobilizovat než pomocí pozitivnějších emocí. Strategie je stále stejná – je třeba přesvědčit lidi, že je zde „velký satan“ islám a „malý satan“ EU ovládaná neomarxisty, přičemž spiknutí evropských elit má vést k „velkému nahrazení“ původního bělošského obyvatelstva migranty. Odkazují na původně francouzskou krajně pravicovou teorii spiknutí, o kterou se opíral útočník z novozélandského Christchurch. Jde o teorii, která navazuje na starší spiklenecké teorie o „bílé genocidě“, kterou mají páchat na Evropanech židé. Tento antisemitský rozměr v teorii Velkého nahrazení chybí.

+3

Proč myslíte, že se věnuje ve svých přednáškách i tématům, jako je transsexualita a klimatická změna? Co z toho lze vyvodit?

Sexualitě se věnuje pan Konvička dlouhodobě, je to jeho oblíbené téma. Přitahuje pozornost. Klima aktivismus pokládá za další spiknutí proti „normálním lidem“, který má přispět k rozkladu Evropy a umést tak cestu islámu.

Je vlastně islamizace stále ještě tématem, které táhne?

Téma to stále je, ale jeho aktivizační schopnost prudce klesla. I proto se stále častěji objevují výpady proti dalším nepřátelům, ať už je to EU, vláda nebo neziskovky. Pokud bychom ale mluvili o organizačních strukturách antiislamistických skupin, tak ty se rozložily vlastní vinou kolem roku 2017 a v současné době o nich není slyšet.

Reklama

Doporučované