Hlavní obsah

Expert prozrazuje nejčastější chyby v daňových přiznáních a na co se zaměří úředníci

Nezapomeňte na slevy, radí expert na daně.

 

Reklama

Daňová přiznání je třeba vyplnit a podat do 3. dubna. Termín se týká jak podnikatelů, tak i zaměstnanců s vedlejšími příjmy. Podle specialisty na osobní daně lidé často zapomínají na slevy, na které mají nárok.

Článek

Blíží se termín, kterého se obává většina živnostníků - lhůta, do kdy je třeba podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Tradičně to většina poplatníků nechává na poslední chvíli a následně řeší, jak se rychle zorientovat v novinkách.

Těch je letos naštěstí jen minimum. „Zvýšily se slevy na děti a zavedl se nový odpočet daně pro podnikatele, kteří si u sebe v provozovně zavedli EET,“ vypočítává hlavní změny Petr Frisch, daňový poradce a specialista na osobní daně.

Zapomíná se na běžné slevy

Podle Frische ale lidé často chybují i v zaběhnutých krocích a výsledně odvádějí státu více, než musí. Zapomínají na různé slevy, které by mohli využít. Například neuvádí dary na charitativní účely nebo takzvané školkovné. Tak se přezdívá slevě na dani až do výše 9900 korun za každé dítě, které chodí do placené školky.

Zapomíná se i na slevu na manželku nebo manžela. Tu lze uplatnit, pokud druhý partner nemá roční příjmy přesahující 68 tisíc korun.

K dalším chybám patří i špatně spočítaná sleva na dítě. „Může se stát, že poplatník slevu uplatní až od následujícího měsíce po narození dítěte, slevu ale může uplatnit už za měsíc, kdy se dítě narodilo,“ říká Petr Frisch.

Přiznání musí vyplnit i někteří zaměstnanci

Kromě samostatně výdělečných osob musí daňové přiznání podat i někteří zaměstnanci. Například pokud měli celkové hrubé příjmy nad 1,3 miliony korun nebo příjmy z vedlejší činnosti vyšší než šest tisíc korun za rok.

Termín pro odevzdání daňového přiznání na začátku dubna lze oddálit, pokud požádáte o zpracování daňovým poradcem. V takovém případě se uzávěrka přesouvá na začátek července, do začátku dubna je třeba poslat na úřad plnou moc.

Reklama

Doporučované