Hlavní obsah

Expozice v Bučovicích připomíná popraveného kněze Václava Drbolu

Foto: Kolář Vojtěch, ČTK

Na památku Václava Drboly.

Reklama

Bučovice na Vyškovsku mají ode dneška trvalou připomínku katolického kněze Václava Drboly, který patří k obětem takzvaných babických procesů. Popravili jej v roce 1951, tedy před 70 lety.

Článek

Ve vstupním prostoru kostela nechala farnost instalovat trvalou expozici s dobovými fotografiemi a faksimile dokumentů. Drbola působil v Bučovicích jako kaplan před tím, než odešel do Babic na Třebíčsku.

„Expozice má neobvyklé architektonické řešení. Z vrcholu klenby v předsíni kostela je spuštěný tepaný kovový půlválec, který slouží jako nosič dokumentů,“ popsal Luděk Navara z občanského sdružení Paměť. Sdružení se na přípravě výstavy podílelo.

Drbola se narodil ve Starovičkách na Břeclavsku v roce 1912. V kněžské službě působil nejdříve ve Slavkově u Brna, poté v Čučicích a od roku 1943 jako kaplan v Bučovicích, kde také aktivně pracoval v různých spolcích, věnoval se mládeži, vyučoval náboženství. Organizoval také divadelní představení a hody, informuje bučovická farnost na svém webu.

Do Babic jej přeložili v roce 1950 po zatčení tamního faráře. Za mřížemi skončil v červnu 1951 i sám Drbola. Vražda tří funkcionářů národního výboru se sice odehrála až po jeho uvěznění, přesto byl zahrnut mezi obžalované v následných zpolitizovaných procesech. Za údajnou velezradu a návod k vraždě dostal trest smrti.

Církev v roce 2011 zahájila proces blahořečení Drboly. „Po ukončení diecézní části je proces blahořečení v římské fázi, která má několik částí, a nyní je v posledních krocích řízení,“ řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Reklama

Související témata:

Doporučované