Hlavní obsah

Exšéf policie: Uzavřít únos bez výslechu? Neuvěřitelné

Kdo je Andrej Babiš mladší?Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek strávil u policie čtyřicet let. Případ, kdy policisté vyřídili kauzu zmizení Andreje Babiše juniora bez jeho výslechu, považuje za neuvěřitelný.

Článek

Detektivové se místo výslechu spokojili s fotografií Babiše mladšího s jeho matkou, kteří na snímku z Bratislavy drželi v rukou aktuální číslo časopisu.

„Bez toho, že s tím člověkem mluvíte, ale nemůžete takový případ uzavřít,“ prohlásil bývalý policejní prezident Tomášek.

Sám premiérův syn dnes tvrdí, že byl proti své vůli držen na Krymu poté, co v Česku loni naplno vypuklo policejní vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. „Otec chtěl, abych zmizel,“ řekl v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Andrej Babiš junior reportérům Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování popsal, že jej na Ruskem okupovaném Krymu nedobrovolně držel Petr Protopopov, který pracuje pro jeho otce.Video: Seznam Zprávy

Z Krymu pak poslal Andrej Babiš mladší do Prahy e-mail, v němž prosil policii o pomoc. Když se o případ začala policie zajímat, převezl jej podle jeho slov spolupracovník jeho otce Rus Petr Protopopov do Bratislavy, kde mu nařídil vyfotit se s matkou. „Policie mě k tomu nevyslýchala,“ uvedl.

Je normální policejní postup, že kriminalisté při prověřování možného únosu nevyslechnou oběť? Toho, kdo tvrdí, že je někde držený proti své vůli?

V žádném případě se takto nemá postupovat, to je těžko uvěřitelné. A to říkám se zkušeností čtyřiceti let u policie, z toho dvacet na „vyšetřovačce“. Normální je, že se takový člověk vyslechne, aby se nade vši pochybnost vědělo, jestli je, či není v pořádku. A pokud by byl v cizině, tak se nechá vyslechnout cestou právní pomoci. Ale bez toho, že s tím člověkem mluvíte, nemůžete takový případ uzavřít.

Názor policie, že není třeba vyslechnout oběť, přece musel posvětit i státní zástupce. O čem to svědčí?

Pokud to tak bylo, tak státní zástupce nedělal dobře svoji práci. Je to přece jasné: nedovedu si představit, že nějaká žena přijde nahlásit znásilnění a já to nechám být, protože mi někdo jiný řekne, že znásilněná nebyla a je to hloupost. A nebudu s ní ani mluvit.

Kdyby se takový případ stal ve chvíli, kdy jste byl policejním prezidentem, jak byste situaci řešil?

Zjistil bych, kdo tu práci na tom daném případu řídil, a vyměnil ho.

Mohlo sehrát roli to, že šlo o zmizení klíčové postavy dotační kauzy českého premiéra?

Nechci o tom spekulovat. Před zákonem má být jedno, jestli jde o syna premiéra nebo dlaždiče. Oba mají stejná práva daná ústavou.

Policie se Andreje Babiše mladšího snaží vypátrat už dva roky. Jak si vysvětlujete, že s ním dodnes nemluvila?

Nevím, neumím si to vysvětlit. Nevím, jestli ho opravdu hledali a jak. Za mých mladých let bychom si zjistili, kde bydlí jeho matka, a požádali místní o prošetření, jestli tam je, nebo není. A bylo by jasno.

Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Oldřich Tomášek

• Bývalý policejní prezident, k policii nastoupil v roce 1977.

• Do civilu odešel v roce 2016 v hodnosti brigádního generála.

• Policii řídil v druhé půli devadesátých let, měl pověst nejúspěšnějšího policejního šéfa. Odejít ze své funkce musel poté, co odmítl požadavky politiků na personální čistky. Roky pak vedl karlovarskou policii.

Reklama

Doporučované