Hlavní obsah

Facebook má problém: WhatsApp slouží jako hlásná trouba koronahoaxů

Věra Jourová, komisařka zodpovědná za boj proti dezinformacím, a šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Reklama

Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg neustále vysvětluje, jak jeho firma bojuje s dezinformacemi a různými hoaxy. Jenže zatímco na jedné straně chytré algoritmy hledají nesmysl na Facebooku, na aplikaci WhatsApp jsou krátké. A tak slouží jako ideální pařeniště pro smyšlenky všeho druhu.

Článek

Pití vody funguje jako prevence proti koronaviru, zadržte na deset sekund a když vydržíte, nemáte koronavirus. Že takové lékařské postupy znáte? A že jsou z potvrzeného lékařského zdroje? Nejsou a navíc nefungují.

Zatímco se úřady a lékaři snaží dostat mezi občany co nejpřesnější informace, z druhé strany jejich práci podkopávají sociální sítě a také populární platformy jako je například WhatsApp. Právě ona se dostala do hledáčku mnohých politiků, protože množství nesmyslů šířených mezi jejími uživateli už podle všeho přerostl únosnou míru

„Vyzývám všechny, aby přestali sdílet neověřené informace na WhatsAppu,“ napsal irský premiér Leo Varadkar na Twitteru. „Tyto zprávy děsí a matou lidi a způsobují skutečné škody. Získávejte informace z oficiálních důvěryhodných zdrojů,“ dodal.

Facebook, který aplikaci WhatsApp koupil v roce 2014 za 14 miliard dolarů, se rozhodl, že proti dezinformacím nasadí bezplatné reklamy na ověřené zdroje informací a na ministerstva zdravotnictví. Po rozkliknutí reklamy se dá spojit s příslušnou organizací.

„Věříme, že nejdůležitější věcí, kterou můžeme udělat, je využít ministerstva zdravotnictví a doktory, aby se zapojili do debat s občany a pacienty přímo na WhatsAppu,“ řekl mluvčí komunikační platformy Carl Woog.

O dezinformace šířené přes WhatsApp a jejich řešení se zajímal také Brusel. „WhatsApp informoval Evropskou komisi o některých opatřeních, která přijal s cílem omezit šíření dezinformací, ale většina problematického obsahu se zdá být tzv. organickým obsahem. Vytvářejí ho samotní uživatelé,“ uvedla pro CNN Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, která dostala na starosti boj s dezinformacemi.

Kontrola pravdivosti moc nefunguje

Na Facebooku kontrolují informace třetí strany, a když označí něco jako nepravdivé, uživatelům se zobrazí zpráva, která je nasměruje na vysvětlující příspěvek. To zabrání šíření dezinformací mezi další lidi.

Na WhatsApp něco podobného není možné, loni firma alespoň omezila šíření zpráv. Uživatelé mohou předat pouze jednu zprávu pro celkem pět chatů. Stejně tak omezila velikost skupiny, ta může mít 256 členů, což je o čtvrtinu méně než před opatřením.

Také zřídila speciální účty, kam může uživatel zprávu přeposlat k faktické kontrole. „Doposud existuje více než tucet kontrolorů a my chceme, aby jich bylo víc. Abychom mohli identifikovat a vyvrátit zvěsti,“ uvedl na Twitteru Will Cathcart, šéf WhatsAppu.

Odhalování hoaxů však komplikuje fakt, že konverzace mezi dvěma uživateli je zašifrovaná a společnost ji nevidí. Což je samozřejmě plus pro uživatele a bezpečí jejich dat, ale na druhé straně ideální prostředí pro šíření polopravd.

Reklama

Doporučované