Hlavní obsah

Vypátráme kontakty nakažených a karanténa skončí, nabídla státu „partička z Facebooku“

Foto: Archiv P. Šimečka

Petr Šimeček (na snímku vpravo) se svým společníkem Pavlem Doležalem z firmy Keboola stáli na začátku facebookové iniciativy Covid19cz.

Reklama

aktualizováno •

Během pěti dnů sestavila facebooková iniciativa technologických firem, jíž se účastní i Seznam, plán pomoci státu, jak odkrývat kontakty lidí nakažených koronavirem. Tím bude možné přesně zacílit karanténu pro lidi, kteří s nakaženými přišli do kontaktu. Dnes tento projekt, na kterém se podílí všichni tři mobilní operátoři, schvaluje vláda.

Článek

„Tato aktivita spočívá v tom, že všem lidem, kteří jsou nakažení koronavirem, je zapotřebí zavolat a vystopovat, kde se pohybovali, s kým se potkávali, a všechny tyto kontakty dát dohromady, zavolat na ně a zařídit, aby se ti potenciálně nakažení spojili s hygienou - prostě spustit proces, který by měli pod kontrolou epidemiologové a hygienici,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Petr Šimeček, jeden z hlavních organizátorů facebookové iniciativy Covid19cz.

Smyslem je mít v karanténě jen ty, kteří v ní být mají

Projekt technologických firem schopných rychle zpracovávat všechna data a kontakty výrazně pomůže hygienickým stanicím, které při velkém množství nakažených tyto analýzy nejsou schopny řešit.

„Smyslem je mít dál v karanténě jen ty lidi, kteří by v ní měli být - ne držet doma 10 milionů lidí. Chceme pomoci státu udělat chytrou karanténu. K tomu je potřeba mravenčí práce stovek lidí, kteří odtrasují každého pozitivně nakaženého a zjistí, s kým se potkal, kde byl, co tam dělal,“ uvádí Petr Šimeček, jeden ze zakladatelů společnosti Keboola, takzvané cloudové platformy na zpracování dat, díky níž se všechna firemní i externí data z libovolných zdrojů dokážou organizovat na jednom místě.

Jak se vlastně vaše facebooková iniciativa dala dohromady?

Můj společník Pavel Doležal utrpěl minulý týden tím, že se po návratu z Ameriky, z rizikové oblasti, nebyl schopen otestovat, tak se zavřel doma a snažil se podstoupit test na koronavirus. Na základě téhle zkušenosti se s ním spojil Jan Barta (Pale Fire Capital, pozn. red.), kterého nastalá situace trápila z trochu jiného úhlu pohledu. Tak jsme ve čtyřech lidech vykopli občanskou iniciativu, kterou jsme na Facebooku nazvali Covid19cz. Začali jsme shánět dobrovolníky, kteří by nám pomohli. To bylo ve čtvrtek po obědě. Pár hodin poté se nám ozval Andrej Babiš a v pět hodin jsme měli schůzku na Úřadu vlády s ním, ministrem Karlem Havlíčkem a Vladimírem Dzurillou.

Kdo všechno tam šel s vámi?

Dušan Šenkypl (Pale Fire Capital, pozn. red.), Pavel Zima ze Seznamu, já a Tomáš Vondráček z digitální agentury Actum.

Vy jste přišli státu nabídnout služby technologických firem. V čem ta pomoc mohla a vlastně může spočívat?

První návrh byl inspirovaný věcmi, o nichž jsme věděli, že státu moc nefungují. Spočívalo to v tom, že by například Seznam nabídl svou homepage, aby na ní stát mohl informovat občany. Když vláda řekla, že zavírá hraniční přechody a zůstanou otevřeny jen některé, spadly pod náporem návštěvníků ministerské weby na několik hodin. Byly to takto ryze praktické věci, které státu moc nejdou. Nám přišlo, že není reálné čekat, že by stát byl schopen pokrýt takovouto věc, a proto jsme přišli s řešením. Schůzka na Úřadu vlády byla taková vykopávací, kde jsme si s premiérem obrazně řečeno plácli na to, že stát uvítá pomoc a my moc rádi pomůžeme. Ty reálné věci jsme začali domlouvat hned druhý den, tedy v pátek ráno, na hygieně hlavního města Prahy, kde jsme se sešli s Jarmilou Rážovou, která byla první den ve funkci.

Krok číslo jedna: informační linka 1212

Kam jste se tedy po těch pěti dnech od vykopnutí celého projektu dostali?

Prioritou bylo spustit informační linku 1212, protože jsme společně s hygieniky a úředníky na ministerstvu průmyslu a obchodu a na ministerstvu zdravotnictví vyhodnotili, že to je v tu chvíli nejdůležitější. Spousta lidí volala na 112, ta linka byla přetížená, a ti, kteří si potřebovali zavolat bezodkladnou pomoc, nebyli schopni se dovolat. Přes víkend se primárně řešilo, jak posadit dvě stě operátorů, kteří budou odbavovat dotazy na infolince 1212. Ta se spustila v neděli odpoledne.

A na této lince se lidé dozví všechny praktické informace, které potřebují?

Přesně tak. Je to celorepublikový informační servis pro koronavirus. Sedí tam kombinace dobrovolníků z naší iniciativy, profesionálních agentů call center a zaměstnanců státu. Určitě bych chtěl zdůraznit, jak moc se snaží ti běžní úředníci například na ministerstvu průmyslu a obchodu. O víkendu tam byly hromady lidí - de facto ve svém volném čase. Když jsem v neděli v noci odcházel domů, desítky státních úředníků tam zvedaly telefony a snažily se pomáhat občanům.

A všichni vědí, co mají komu odpovědět?

Mají manuál o 65 stránkách plných informací, v zásadě podávají informace k omezení pohybu osob, které bylo vyhlášeno v neděli, obecné informace o koronaviru a takové věci. Pak zjišťují, co lidi může trápit. Například když jste podnikatel, nemáte na splácení úvěru… Tyto dotazy pak přepojují na expertní call centra jednotlivých ministerstev.

„Partička z Facebooku“ ve službách státu

Kromě kontaktní linky 1212 jste ale státu nabídli ještě sofistikovanější pomoc při boji s koronavirem…

Je to tak. Tato aktivita spočívá v tom, že všem lidem, kteří jsou nakažení koronavirem, je zapotřebí zavolat a vystopovat, kde se pohybovali, s kým se potkávali, a všechny tyto kontakty dát dohromady, zavolat na ně a zařídit, aby se ti potenciálně nakažení spojili s hygienou - prostě spustit proces, který by měli pod kontrolou epidemiologové a hygienici.

Znamená to, že vy se potřebujete dostat k informacím o pacientech, o lidech, kteří už jsou diagnostikovaní. Jak se vám to daří v době velké ochrany osobních údajů? Není tam ze strany státu nějaká bariéra?

Nebylo to jednoduché, ale všichni se hrozně moc snaží. Ministerstvo zdravotnictví, pod které hygiena spadá, velmi aktivně s právníky poslední dny řešilo, jak to celé dát dohromady. Máme konkrétní právní subjekt, který tuto práci pro hygieniky bude zajišťovat, protože to prostě nejde dělat jako „partička z Facebooku“, co začne přebírat osobní údaje nakažených nebo infikovaných lidí a něco s nimi dělat. Bude to tedy tak, že jsme nasmlouvaní hygienou k tomu, abychom pomohli s tímto procesem. Teď se to celé „dopapírovává“ a je to de facto hotové. Odpoledne to spouštíme.

Kdo se do toho s vámi zapojil?

Kateřina Vacková z iniciativy Loono.cz, edukace a prevence rakoviny prsů a varlat, nás napojila na komunitu mediků, kteří budou dělat tu odbornou práci. Potřebují vést rozhovory s lidmi a řešit jejich zdravotní stav. Dobrovolníci z řad mediků se posadí na cloudové call centrum, protože zaměstnanci hygieny – byť jsou na tuhle práci nasazení – tak už to s rostoucím počtem nakažených nezvládají a vymyká se jim to z rukou. Každý den velmi rychle rostou počty lidí, které je nutné kontaktovat.

Cíl: snížit reprodukční číslo viru z 2,4 pod 1

Smyslem tohoto speciálního call centra tedy bude, že se hygienici či domluvení dobrovolníci ozvou postupně všem lidem, kteří jsou diagnostikovaní jako pacienti s koronavirem, a budou s nimi komunikovat o tom, s kým byli v kontaktu. Bude tam i zpětná vazba, jak se jim vede, v jakém jsou stavu?

Bude tam i zpětná vazba. My teď potřebujeme ulevit hygieně. V momentě, kdy ty lidi obvoláme a zjistíme, že leží doma v horečkách, tak mu samozřejmě řekneme, ať zavolá 155. Naše práce je dát dohromady data, která epidemiologové a hygienici potřebují k tomu, aby mapovali situaci. Je to enormně manuálně náročný úkol.

Data, která pomocí tohoto monitorování nemocných a jejich kontaktů budete získávat, budou někde veřejně dostupná, nebo slouží čistě státu pro přehled, kde jsou potenciální další nakažení?

Jde o interní databáze hygienických stanic - veřejně samozřejmě dostupné nebudou. Musí to být pomoc státu, ta pomoc musí být vyžádaná, to je důležité, musí ji stát potřebovat. Pokud se nestane nějaký speciální zázrak typu, že někdo zítra přijde s vakcínou a proočkuje se celá populace, tak se musí snižovat reprodukční číslo toho viru, to R0. To je číslo, které je zveřejňováno i na Seznamu na právě spuštěné stránce StopCovidCZ. Ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden pacient. Teď je to číslo 2,4, znamená tedy, že každý nemocný nakazí v průměru 2,4 jiných lidí. A my potřebujeme zařídit, aby to bylo pod 1. Když to bude méně než jedna, tak ta epidemie sama zmizí. Když to bude víc než 1, tak tady budou jenom přibývat nakažení. A v době, kdy není vakcína, je jediná šance, jak šíření zastavit, dát tyto lidi do karantény. Virus u nich proběhne v karanténě a nikoho dalšího nenakazí, protože jsou izolovaní.

Za jak dlouho se ten efekt projeví?

Kdyby byla totální karanténa a byli jsme všichni jen zavření doma, tak se rychle pozná, kdo je nakažený a kdo ne. Smyslem je ale mít dál v karanténě jen ty lidi, kteří by v ní měli být - ne držet doma 10 milionů lidí. Chceme pomoci státu udělat chytrou karanténu. A k tomu je potřeba mravenčí práce stovek lidí, kteří odtrasují každého pozitivně nakaženého a zjistí, s kým se potkal, kde byl, co tam dělal. Když řekne, že byl na obědě v té a té restauraci, tak se tam musí zavolat a zjistit, co tam bylo za obsluhu a všechny tyhle lidi vyseparovat z populace a zařídit, že se otestují, případně dají do karantény.

Neboli pak testovat všechny lidi, kteří přišli do kontaktu s lidmi nakaženými?

V momentě, kdy dává smysl detekovat virus u člověka v karanténě, tak by měl být otestovaný. Když to bude negativní, tak se jeho karanténa může zrušit, když bude pozitivní, v karanténě zůstane. A tohle je jediné řešení, jak s tou infekcí smysluplně bojovat, protože jinak nám zbývá zavřít úplně všechny nebo to nechat projít populací, ale to je katastrofický scénář, od kterého teď ustupují i Britové nebo Švýcaři.

Strategie od Čecha z Oxfordu

Kdo přišel s tím reprodukčním číslem, které je nutné snížit pod 1? Tato snaha byla definována Ústředním krizovým štábem?

Vychází to z informací kolegy z našeho týmu, který se jmenuje Jan Kulveit, který se zabývá globálními riziky a matematickým modelováním epidemií na univerzitě v Oxfordu, kde je zaměstnán. Úplně shodou náhod, těsně předtím, než se zavřely hranice, přijel z Oxfordu za svou holkou do Prahy, a protože teď nemůže odjet zpět, tak tu musí s námi bojovat.

A čeští hygienici tento model chápou a souhlasí s ním?

Situaci, před kterou stojíme, naši hygienici znají a chápou ji, ale nemají nástroje, jak se jí postavit. Protože oni jsou zavalení prací a vedle COVID-19 musí ještě řešit černý kašel, spalničky, neštovice a tyhle věci.

Reprodukční číslo R je momentálně 2,4. To vychází ze současných údajů, ale zároveň teď můžeme tušit, že řada nakažených se teď prostě volně pohybuje mezi ostatními lidmi, například v zaměstnání. Takže teď se musí počítat s tím, že nakažených bude dál exponenciálně přibývat?

Bude jich přibývat. Dnešní počet nakažených je nejmenší skutečné množství nakažených, v reálu jich je samozřejmě mnohem víc. My budeme dělat monitoring dat, sbírat spoustu informací a máme celý tým na to, aby tyto informace byly analyzovány.

Situaci odblokoval ministr Vojtěch

Kolik lidí a firem se vaší iniciativy účastní?

Přihlásilo se k nám asi 1 187 lidí, ale značná část to nejspíš jenom pozoruje. To aktivní centrum organizátorů se skládá asi ze čtyřiceti lidí, kteří za sebou mají odhadem dohromady dalších několik set aktivních pomocníků, kteří se nějak účastní na těchto věcech od minulého čtvrtka.

Jaká je přesně vaše pozice?

Já jsem vyfasoval roli jednoho ze tří idea makerů. Ale jinak jsem „holka pro všechno“. Další idea makeři jsou Pavel Doležal a Honza Bárta. Tohle všechno je napsané na webu https://covid19cz.cz/.

A hlavním partnerem na straně státu je pro vás kdo? Hlavní hygienička a ministerstvo průmyslu?

Dnes je to Jarmila Rážová, hlavní hygienička a její podřízení. Jim potřebujeme pomoci. Cokoliv jiného, co jim nepomáhá, je zbytečné. Na víkendovém spuštění linky 1212 se hodně podílel Robin Čumpelík, který je ředitel komunikace ministerstva průmyslu a obchodu. Nic z toho se ale neobejde bez toho, aniž by to posvětila vláda. A za sebe musím říct, že nám hodně všechno odblokovává ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten tomu teď hodně pomáhá.

Reklama

Související témata:

Doporučované