Hlavní obsah

Operace Čína: Roušky mohly být dřív, ale Vojtěch je nezvládl zaplatit

Foto: Profimedia.cz

Nákladní letoun Antonov An-124-100 Ruslan, který by měl dopravit do Česka zdravotnický materiál.

Reklama

aktualizováno •

Česká republika byla na prahu obřího průšvihu s nedostatkem ochranných pomůcek pro boj s koronavirem. Seznam Zprávy získaly zákulisní informace o dopravě zdravotnického materiálu z Číny do Česka.

Článek

Ještě před několika dny České republice chyběly ochranné pomůcky pro zdravotníky a bezpečnostní a záchranné sbory. V příštích dnech lze ale s největší pravděpodobností očekávat dodávku milionů roušek a respirátorů, především z Číny.

„Byl to neskutečný závod s časem. Nejdříve shánění dodavatelů, poté placení a nakonec doprava. Ohromné nasazení předvedlo Ministerstvo vnitra Jana Hamáčka, nasadil se ministr zahraničí Tomáš Petříček, s kontakty do Číny pomáhala naše Komora, situaci řešil i prezident Miloš Zeman a důležité bylo nasazení premiéra Andreje Babiše. Připomenout musím i aktivní roli ČNB a guvernéra Jiřího Rusnoka, kteří velice pomohli s urychlením plateb do Číny,“ vyjmenoval Seznam Zprávám šéf česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček potvrdil, že šlo podle něj o ojedinělou záležitost. „Od soboty doteď jsme dostali pod smlouvy a zaplatili pomůcky za miliardu korun. To nemá obdoby,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér. Dodal, že situaci s doručením ochranných pomůcek vidí nadějně.

„V intencích toho, jak jsme my daleko, že máme vše na šest až osm týdnů krize, mi to přijde jako skvělý výsledek,“ myslí si exministr obrany a prezident fotbalové Slavie Tvrdík.

Seznam Zprávy hovořily s dalšími zdroji, které se vyjednávání přímo účastnily. Přály si zůstat v anonymitě, redakci však poskytly rekonstrukci posledních dnů, jejichž výsledkem byla obří logistická operace.

Zásoby, které nebyly

Psal se přelom letošního ledna a února. Lidé kolem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce vedené exministrem obrany Jaroslavem Tvrdík a tuzemské firmy se zájmy v Číně začali organizovat humanitární pomoc koronavirem zasažené velmoci. Oficiálně mělo jít o pomoc České republiky, takže se začalo zjišťovat, jak je to s ochrannými pomůckami ve státních zásobách.

Ministerstvo zdravotnictví tehdy tvrdilo, že zásoby jsou dostatečné, v milionovém množství. Když ale začali Tvrdíkovi lidé sondovat u Správy státních hmotných rezerv, co všechno by se dalo Číně poslat, zjistili, že realita je zcela odlišná. Třeba roušek bylo zhruba deset tisíc. Když se na začátku března zvedl z kbelského letiště letoun s humanitární pomocí pro Peking, na palubě nesl zboží koupené v Polsku, Francii či Německu - nikoliv z českých zdrojů, protože ty byly jednoduše vyschlé.

Česko-čínská komora proto varovala Ministerstvo vnitra, že reálné zásoby jsou jiné, než co tvrdí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

I to byl jeden z důvodů, proč už na začátku března ministr vnitra Jan Hamáček žádal, aby vláda vyhlásila v zemi nouzový stav. S cílem, aby se urychleně začaly pořizovat ochranné pomůcky pro zdravotníky, policisty, hasiče a další. Premiér Andrej Babiš však byl proti.

Závod s časem by se dal rozdělit na tři etapy. Najít v Číně vhodné dodavatele, pak zboží zaplatit a na závěr - tuny pomůcek do České republiky dopravit.

Fáze 1: Hledáme výrobce

Klíčové role ve shánění ochranného materiálu se na straně vlády ujalo Hamáčkovo Ministerstvo vnitra, kterému pomáhala Tvrdíkova komora. Přes čínskou ambasádu v Praze a Pekingu Tvrdík sháněl kontakty na čínské dodavatele, kteří by mohli dodat certifikované roušky, respirátory, rukavice, testovací sady či ochranné brýle. Zásadní byly kontakty na čínské regionální vlády i kontakty dané spoluprací tuzemských institucí s čínským ministerstvem zdravotnictví, které vytipovalo firmy a čínské regionální zdravotnické úřady, na které se české Ministerstvo vnitra mohlo obrátit.

Když už se zdálo, že Češi zdárně pomůcky pořídili, vláda v čele s premiérem a ministrem zdravotnictví to slavnostně oznámila v minulém týdnu na tiskové konferenci. To byl však průšvih, protože v danou chvíli nebyly dodávky zaplacené. A čínské firmy považují kontrakt za dokončený až ve chvíli, kdy je vše zaplacené. A to Ministerstvo zdravotnictví v danou chvíli nemělo.

Premiér Babiš navíc v neděli v televizní debatě na Primě uvedl, že Číňané nedodrželi smlouvu a Čechy podvedli. Nebyla to ale pravda, protože ve skutečnosti peníze neodešly.

Fáze 2: ČNB pomáhá s platbami

Do hry se musela vložit Česká národní banka (ČNB), aby pomohla s okamžitým odesláním peněz do Číny. Ministerstvo vnitra předložilo ČNB podklady, komu a kam do Číny peníze odeslat. Národní banka dala na faktury razítko a peníze zrychleně posílala na konta čínských dodavatelů. Situaci pomohly urychlit i čínské banky - například Bank of China, která působí v České republice.

Právě u ní měla řada čínských výrobců účty, takže když jim čínská banka potvrdila, že ČNB peníze skutečně odesílá, Číňané mohli začít zboží chystat. Dodejme, že platby se odesílaly až na začátku tohoto týdne, vše se odehrávalo skutečně na poslední chvíli. „ČNB odvedla skvělou práci. Guvernér Rusnok nahnal lidi do práce ještě v neděli, nemohli jsme ztrácet čas,“ popsal Seznam Zprávám vicepremiér Hamáček.

Do toho bylo nutné vyžehlit nedorozumění, které řečmi o podvodu způsobil premiér Babiš. Tady se zdroje Seznam Zpráv shodují, že předseda vlády pochopil závažnost situace, kterou zachránil tím, že se s čínským velvyslancem v Praze sešel a nedorozumění si vysvětlili.

Situaci měl pomoci urovnat i prezident Miloš Zeman, který pověřil kancléře Vratislava Mynáře, aby za dodávku čínských pomůcek na ambasádě rovněž orodoval. „Všichni pochopili, že teď je nejvyšší čas udělat vstřícný krok a potlačit jakékoliv antipatie. Premiér pochopil, že vztahy s čínskými diplomaty musíme mít v pořádku. Bez vstřícných kroků čínské ambasády bychom se nehnuli. Moc nám pomohlo, jak zabojovala Komora Jardy Tvrdíka,“ řekl ministr vnitra Hamáček.

České vládě nakonec pomohla i intervence čínského ministerstva zahraničí, které mělo zasáhnout u několika čínských výrobců, aby i v příštích týdnech měla Česká republika zaručenou výrobu ochranných pomůcek. Má jít o pět milionů roušek, čtyři miliony respirátorů, statisíce brýlí, rukavic, testů či bio obleků, které se mají v příštích týdnech pravidelně dostávat do Česka.

Fáze 3: Letecký most

Posledním článkem řetězce, pravděpodobně nejkomplikovanějším, byl transport.

Armádní letoun se již vypravil pro první várku zejména odběrových testů. Co se zbytky tun zboží? U země jsou letadla společnosti Travel Service, která by měla poslat pro obří objem pomůcek až sedm strojů. Má to však háček. Společnost do Číny nelétala, takže nyní prochází složitým procesem letecké bezpečnostní certifikace u Číňanů. Letadla navíc budou muset létat s mezipřistáním v Novosibirsku, čeká se tedy ještě na povolení ruské strany.

I kdyby vše klaplo, půjde o složitou operaci. Do akce mají jít vždy v rámci jednoho letu dvě posádky. Jedna doletí do Novosibirsku, druhá pak do Šanghaje. A zpátky naopak. Cílem je, aby se nepřespávalo v Číně a piloti nemuseli do karantény.

Největší naděje z hlediska včasné dopravy zboží se upínají na ukrajinského dopravce Antonov Airlines, který má nasadit tři obří letadla Ruslan - ta mají pojmout až tisíc kubíků zboží. „Obrátil jsem se na ukrajinského velvyslance v Praze, který byl velice konstruktivní a pomohl nám,“ doplnil Hamáček.

Pro příští týdny pak má zboží na trase Čína – Česká republika putovat skrze českou dopravní společnost EGT Express, přistávat by se mohlo na letišti v Pardubicích, odkud by se dovezený materiál lépe uskladňoval.

Pokud teď nenastane nic fatálního a zcela nečekaného, Česká republika by měla mít pro příští týdny relativně dostatek ochranných pomůcek pro boj s nebezpečným koronavirem.

Reklama

Doporučované