Hlavní obsah

Facebook selhává v boji proti dezinformacím. Tlak Bílého domu ale roste

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Facebook přiznala, že nejsdílenějším příspěvkem v USA na začátku roku byl zavádějící článek spojující očkování proti covidu-19 s úmrtím lékaře. Zprávu ale Facebook vydal až po nátlaku médií a veřejnosti.

Článek

Očkování proti covidu-19 může vést k úmrtí. Článek s touto informací byl nejsdílenějším příspěvkem na sociální síti Facebook ve Spojených státech v období od ledna do března tohoto roku. Společnost to přiznala v nově zveřejněné zprávě, které předcházela kritika i z nejvyšších míst, že Facebook nijak nereguluje, co se na jeho platformě sdílí.

Publikovaná zpráva také ukazuje, že mezi dvaceti nejnavštěvovanějšími stránkami na sociální síti byla i jedna, která cíleně šířila dezinformace o covidu-19, informuje deník The Washington Post. Bílý dům už v minulosti několikrát sociální síť kritizoval, že kvůli falešným nebo zavádějícím informacím o vakcínách, které se na platformě šíří, se stále mnoho Američanů zdráhá nechat očkovat.

Vydání zprávy Facebook dlouho odkládal, zveřejněním se podle odborníků snaží ustoupit svým kritikům a ukázat, že definovat, co je dezinformace v oblasti zdravotnictví, je těžší, než se zdá.

Například článek, který se na platformě objevil na začátku roku, byl text z deníku The South Florida Sun Sentinel (spadající pod periodikum Chicago Tribune) o vyšetřování amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) s titulkem „Zdravý‘ lékař zemřel dva týdny poté, co dostal vakcínu proti covidu-19. CDC vyšetřuje proč“.

Předmětem vyšetřování byla smrt lékaře, který zemřel dva týdny po podání dávky vakcíny proti koronaviru. O několik měsíců později po zveřejnění článku ale CDC zjistilo, že neexistuje dostatek důkazů, které by napověděly, zda vakcína hrála v úmrtí lékaře roli.

Jenže informace si mezitím žila vlastním životem. Odkaz podle zprávy vidělo téměř 54 milionů účtů jen ve Spojených státech. Šest z top dvaceti sdílejících uživatelů s nejvíce sledujícími a přáteli patřilo mezi veřejné facebookové stránky, které na Facebooku pravidelně sdílejí antivakcinační obsah, zjistila analytická společnost CrowdTangle patřící Facebooku.

Kromě toho se mezi dvacítkou nejnavštěvovanějších stránek na platformě nachází na devatenáctém místě stránka „Trending World“ od serveru Epoch Times. Stránka opakovaně propagovala konspirační teorii QAnon a šířila zavádějící tvrzení o podvodech před prezidentskými volbami v roce 2020.

Stránka také opakovaně sdílela odkaz na možnost předplatného serveru Epoch Times, který má přitom zakázáno na Facebooku inzerovat, protože opakovaně porušil zásady politické reklamy na této platformě. Přesto se během tří měsíců s odkazem setkalo na 44 milionů uživatelů, uvádí deník The New York Times.

Facebook následně uvedl, že bude mazat přímo nepravdivé informace o covidu-19, zároveň ale doplnil, že do debat o vyzdrojovaných článcích nebude nijak zasahovat. Jenže právě během následného sdílení článku a diskuzí se podle The Washington Post objevovaly dezinformace, které ale Facebook už nijak nereguloval.

Ve zprávě zveřejněné minulý týden Facebook představil nejoblíbenější informace sdílené na jeho platformě od dubna do června. Tento krok vyvolal otázky, proč společnost veřejnosti neukázala stejná data za první tři měsíce roku.

Zprávu s daty za leden až březen Facebook vydal až poté, co deník New York Times napsal, že zprávu účelně zadržovali vrcholní manažeři společnosti. Podobné zprávy začal Facebook zveřejňovat až po nátlaku odborníků, Bílého domu i veřejnosti. Dosud společnost pouze uváděla, kolik příspěvků a obsahu v souvislosti s covidem-19 mazala, více informací ale bylo jen velmi obtížné získat.

Podle zdrojů deníku The Washington Post probíhala ohledně zveřejnění zprávy mapující dění na síti v období od ledna do března velká debata. Několik vysokých manažerů Facebooku mělo podle zdrojů vyjádřit obavy, že zveřejnění dat ještě více poškodí již tak pošramocený veřejný obraz společnosti.

Kritika mířící na Facebook a jeho zakladatele Marka Zuckerberga ale stále sílí. V červenci prezident Joe Biden obvinil platformy jako Facebook ze „zabíjení lidí“ vinou šíření dezinformací o covidu-19, nakonec svůj výrok ale vzal zpátky.

V centru společnosti ale podle The Washington Post přesto zavládly obavy z dalšího vývoje. Facebook několik měsíců téma řešil s Bílým domem i dalšími americkými úřady. Členové Bidenovy administrativy opakovaně žádali o údaje o rozsahu šíření dezinformací na platformě. Facebook ale nejprve chtěl sdílet pouze data, která vrhají na společnost pozitivní světlo, včetně informací, že společnost odstranila dvacet milionů příspěvků obsahujících dezinformace o covidu-19, tvrdí zdroje deníku.

Jenže tlak Bílého domu pokračoval, a tak nakonec Facebook souhlasil s vydáním zprávy, která by odhalila nejpopulárnější obsah platformy. Samotní zaměstnanci se ale podle deníku obávali, co by mohli během analýzy objevit. Nakonec se tak mezi nejpopulárnějším facebookovým obsahem objevila již zmíněná stránka Trending World nebo také článek deníku Sun Sentinel, který sdílely největší americké antivakcinační skupiny.

Mluvčí Facebooku Andy Stone v prohlášení pro deník The Washington Post uvedl, že společnost „zvažovala zveřejnění zprávy dříve, ale protože jsme věděli, jakou pozornost získá, čehož jsme byli svědky tento týden, rozhodli jsme se nejprve přistoupit k opravám systému“. Stone ale odmítl upřesnit, o jaké opravy přesně šlo, s výjimkou toho, že v jednom případě šlo o opravu technické chyby.

Reklama

Doporučované